Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#136 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 75 tweets van de afgelopen week zijn dit de 14 (re)tweets die je niet mag missen.

Zorgen

Markt en overheid

Interessante tijden, waarin het idee dat de markt altijd goed is en de overheid moet worden teruggedrongen steeds meer ter discussie komt te staan.

Desintegreert Europa?

Een van de beste stukken die ik in tijden las over heden, verleden en toekomst van de Europese samenwerking.

Loodgieters

De econoom als ingenieur (Tinbergen) en als tandarts (Keynes) kenden we al, maar we hebben nu ook de econoom als loodgieter. Ik ben een fan van Esther Duflo: haar boek (met Abhijit Banerjee) Poor Economics over het bestrijden van de mondiale armoede vond ik prachtig. Zij gaf deze week een interessante lezing over wat economen doen.

Beleidsadvies

Een van de redenen waarom ik werken bij de WRR zo verslavend en inspirerend vindt, is dat we als adviesorgaan voor het regeringsbeleid beleidsrelevant moeten zijn in de rapporten die we maken en onze andere activiteiten. Dat is een vak apart en ook niet simpel, heb ik (zoals vele anderen) in de praktijk geleerd. Met een grondige analyse van wat er aan de hand is ben je er dan dus niet. Een van onze voormalige raadsleden zei regelmatig als we een conceptstuk bespraken: "Mooi verhaal, maar… wie moet hier wakker van liggen? En wat moet hij of zij er aan doen?"

Technologie overkomt je niet

De technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit, en als we ons daar niet aan aanpassen dan gaan we er aan. Dat verhaal horen en lezen we vaak, maar miskent dat keuzes gemaakt worden door overheden, bedrijven, ingenieurs en ook burgers. En dat er verschillende belangen zijn, en machtsverhoudingen.

Onzekerheid

De mens is niet op aarde om efficiënt te zijn, leerde ik lang geleden van de Belgische Marxistische econoom Ernest Mandel. Het kan geen kwaad daar zo af en toe nog eens aan te herinneren. Dat doet Dani Rodrik in zijn veelgeprezen boek Economics Rules ook in de 10 geboden die hij formuleert voor economen: 9.Efficiency is not everything. Topambtenaar Bernard ter Haar geeft op zijn persoonlijke blog een mooi voorbeeld met een lijstje maatregelen die de onzekerheid en sociale polarisatie in de samenleving kunnen helpen reduceren, zonder de vraag te stellen of dat economisch wel efficiënt is.

De feiten

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

 

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief