Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#134 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 108 tweets van afgelopen week zijn dit de 18 (re)tweets die je niet mag missen in zijn laatste blog in 2016.

Nieuwe partij

Ambtenaren

Leuke tweet van de voormalige SG van EZ over de huidige minister van EZ.

Banken

Dit stuk werd veel geretweet en leverde veel reacties op. Tijdens een bijeenkomst onlangs op het ministerie van financiën over geldschepping was dit ook een van de ideeën die langs kwamen.

Basisinkomen

Binnenkort presenteren we een nieuwe WRR-verkenning over (on)zekere werkenden, het tweede product (na De Robot de Baas) van ons project over de toekomst van werk. Voor de afsluitende publicatie die we volgend jaar gaan maken, lezen we ons vast in en in dat kader heb ik dit stuk bewaard. 

Het Bureau

Globalisering

Deze week was ik gevraagd om voor wat discussie te zorgen over globalisering en handelsbeleid gedurende een lunch op de NL-US Economic Dialogue die plaatsvond op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat werd een interessant gesprek over hoe het verder moet met verdragen zoals TTIP, en met globalisering meer in het algemeen.

Zsa Zsa

"Achter elke succesvolle man staat een verbijsterde vrouw", is een van de mooie one-liners van Zsa Zsa Gabor die op twitter langskwamen na haar overlijden. Het komt nu vaker voor dat iemand beroemd is omdat zij of hij beroemd is, maar Zsa Zsa was volgens dit artikel de eerste vrouw waar dat voor gold. Leuke quotes.

Innovatie

Hella Hueck en ik werken aan een nieuwe longread, en daarvoor praten en lezen we veel over innovatie en technologie. Op twitter deze week verplicht leesmateriaal over hoe en waar innovaties ontstaan. En een must-read voor wie claimt of denkt dat "ontwikkelingen sneller gaan dan ooit", technologische ontwikkelingen "exponentieel" zijn, en "singularity" om de hoek ligt [Aanvulling 24-12: Lees ook deze kritiek]

Olifant

Zijn boek over ongelijkheid staat in de top 3 die ik bij Martin Visser van De Telegraaf heb ingeleverd voor zijn eindejaarsoverzicht met boekentips van economen: een mooi portret van Branko Milanovic. 

Jaarlijstjes 

Mijn lijstjes van dit jaar en een mooi lijstje economische boeken en papers van Noah Smith. Ook goed bruikbaar als "bluffer's guide", reageerde iemand op twitter 😉

Brexit

 

Fijne dagen! De volgende aflevering van dit blog verschijnt 4 januari.

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief