Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#130 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 98 tweets van afgelopen week zijn dit de 17 tweets die je niet mag missen.

Feiten

President Trump

Onverminderd veel analyses over de winst van Trump en speculaties over wat hij als president zal gaan doen. En dat blijft nog wel even zo. Dit zijn enkele van de stukken die ik deze week interessant of opvallend vond.

Vakbeweging en wetenschap

De timing is mooi voor de conferentie die de FNV organiseerde over vakbeweging en wetenschap. In kranten als de Wall Street Journal en Financial Times ben ik sinds de verkiezing van Trump artikelen tegengekomen waarin gepleit wordt voor een sterkere vakbeweging. Als counterveiling power, maar ook om mensen meer controle te geven over hun werk. De chief economist van Obama en academici als Joseph Stiglitz, Robert Reich, en Larry Summers wijzen er al langer op dat de toenemende ongelijkheid in de V.S. mede een gevolg is van de verzwakking van de vakbeweging. Paul de Beer en ik waren gevraagd om een grote lijnen inleiding te verzorgen in het plenaire deel van de conferentie, en dit zijn mijn sheets.

Minder groei handel

RTLZ vroeg voor een Q&A aan econoom Mathijs Bouman en aan mij hoe erg het is dat de groei van de handel stagneert. Zie ook deze week De Groene, met een interview met Dani Rodrik en een uitgebreid artikel.

De wereld verandert

Ik voel me soms een soort Dr. Clavan wanneer ik hier op wijs, maar het is niet anders. De tijd dat de rijke westerse landen bepalen hoe het er aan toe gaat in de wereld ligt echt achter ons. En het kost veel internationale instituties, beleidsmakers en politici nog veel moeite zich daaraan aan te passen.

Verandering

Domino's in Europa

In de week waarin velen opgelucht adem halen omdat Merkel zich weer verkiesbaar stelt, en de Wall Street Journal ons land de volgende tijdbom voor Europa noemt, lopen de spanningen in de EU over Italië en Frankrijk op.

Pluriforme economen

Twee artikelen over de rol van economen in het publieke debat, en over hoe die beter kan worden vervuld. Zie ook binnenkort de bijdrage van Rethinking Economics in de preadviezen van economenvereniging KvS.

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.
went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief