Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#115 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 140 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 die je niet mag missen.

Betere wereld

Trump

Ik ben een fan van de films van Michael Moore, dus het was even schrikken toen hij met vijf redenen kwam waarom Trump gaat winnen van Clinton. Volgende week schrijft hij een vervolg over de achilleshiel van Trump. Benieuwd of diens economische voorstellen en racisme daar volgens Moore toe behoren. 

Concurrentie

Lezenswaardige analyse van socioloog Will Davies over hoe de nadruk op concurrentie steeds meer zijn sporen nalaat in niet alleen de economie maar de hele samenleving.

Brexit cont'd

Een boeiend artikel met 5 scenarios over de toekomst van Londen. En twee mooie longreads van topauteurs over de achtergrond van Brexit.

Economen met vuile schoenen

Deze column van Sarah O'Connor in de Financial Times is me uit het hart gegrepen. Zij is niet de eerste die het zegt en het kan niet genoeg herhaald worden: economen mogen best wat meer hun licht opsteken in de echte wereld en zich wat minder verlaten op hun data en theorieën. In die laatste categorie een artikel over een invloedrijke theorie van Friedman waar in toenemende mate vraagtekens bij geplaatst worden.

Turkije

Batman Rodrik

Leuk profiel van econoom Dani Rodrik, in een rol waar hij vermoedelijk zelfs nooit van gedroomd heeft.

Belasting op kapitaal

En weer lijkt een heilig huisje te wankelen van de economische mainstream. De OESO vindt volgens dit artikel inmiddels dat je kapitaal best kunt belasten, en ook meer zou moeten belasten. En er is nieuw onderzoek dat laat zien dat het belasten van vermogen verstandig kan zijn.

Nuttige innovatie

Veel te veel geld en denkkracht van slimme mensen wordt gestopt in het ontwikkelen van goederen en diensten voor consumenten waar niemand om gevraagd heeft, zoals een app die meldt dat de rits van je broek open staat. Daartegenover wordt juist veel te weinig geïnvesteerd in het oplossen van de grote uitdagingen waar we voor staan, en in het versterken en verder ontwikkelen van de productieve sector. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de toenemende ongelijkheid en financialisering van de economie. Twee mooie stukken deze week die dit illustreren.

Leestip

Dit boek verheug ik me op, het lijkt me een must-read.

Psycholoog

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief