Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WvWiT#113 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 111 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Chilcot rapport

Keuzevrijheid

Meer concurrentie en marktwerking zijn goed, horen en lezen we geregeld. Als je mensen keuzemogelijkheden biedt en ze de mogelijkheid geeft te switchen van verzekeraar of energieaanbieder, dan gaan de prijzen omlaag en moeten aanbieders kwaliteit bieden om klanten vast te houden. We kennen deze redenering allemaal. Op de tegenwerping dat veel mensen helemaal niet willen of kunnen kiezen, is het antwoord dat we bedrijven scherp houden door alleen al de dreiging dat mensen kúnnen overstappen, en doordat aan de marge mensen dat ook echt doen. Maar wat nou als klanttevredenheid helemaal geen grote rol speelt bij al dan niet overstappen?

Computersimulatie

Volgens Elon Musk (Tesla) leven we misschien al in een computersimulatie. En volgens anderen naderen we het moment waarop machines slimmer zijn dan mensen dankzij artificial intelligence (kunstmatige intelligentie). In dit heel interessante blog wordt beagumenteerd waarom dit niet het geval kan zijn. Let vooral even op de zorgwekkende hoeveelheid energie die alleen al nodig is om met computers een potje GO te winnen van de wereldkampioen. Of voor het simuleren van een wormpje van nog geen mm.

"Verantwoordelijk nationalisme"

Lid van de internationale elite ziet ook dat de tijden veranderen, schreef een journalist uit de V.S. erbij toen hij mijn tweet hieronder doorstuurde met een FT-artikel van Larry Summers. Een andere twitteraar meldde in reactie dat "only you Mr. Went and the FT" Larry Summers nog serieus nemen. Zou het? Lees zelf wat hij schrijft. Ik vind het feit dat híj dit zegt nieuws, maar hij heeft ook wel een paar interessante ideeën. Het stuk van Paul de Grauwe in de tweet daarna past er mooi bij vanuit Europees perspectief. En de altijd relevante Dani Rodrik schrijft dat niemand meer met droge ogen kan beweren dat er geen alternatieven zijn.

Website

Gratis overheidsgeld

Regeringen van een aantal landen, waaronder die van ons, kunnen nu al voor 10 jaar geld lenen zonder daar rente over te hoeven betalen. In Zwitserland betalen beleggers zelfs om een lening van 50 jaar aan de overheid te mogen verstrekken! Dat biedt alle ruimte voor nuttige investeringen. Maar veel economen en zelfs het IMF en de OESO roepen nu al geruime tijd zonder succes de Europese landen op het tekortfetishisme voor de overheidsbegroting te laten vallen, en de overheidsinvesteringen op te voeren. 

Brexit cont'd

Het was ook nu weer moeilijk om te kiezen, maar dit zijn mijn favoriete tweets van deze week over Brexit.

Arbeidsmarkt

Mooi stuk uit de Groene over wat de auteur de Amerikanisering van de Nederlandse arbeidsmarkt noemt.

Euro toekomst

De uitgever van de Nederlandse vertaling van het nieuwe boek van Joseph Stiglitz over de toekomst van de euro, dat eind september tegelijk met de Engelse editie verschijnt (Stiglitz komt dan ook naar Nederland), heeft me gevraagd een Nederlandse inleiding te schrijven. Eervol, dus dat doe ik met plezier. Terwijl ik aan die tekst werkte, kwam de Volkskrant met een redactioneel commentaar waarin voor het eerst het opsplitsen van de euro een serieuze optie wordt genoemd. 

Kunstmatige intelligentie (AI)

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief