Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Brekend nieuws: de wereld bestaat nog! Balen voor de Maya’s, de Chinezen die nu voor niets in de cel zitten en iedereen die tegen de feestdagen opziet.

Maar een opluchting voor de 3FM DJ’s in het Glazen Huis die deze week 1.752.907 Euro ophaalden in het voordeel van wereldwijd babygeluk. Toch zonde als zo’n bedrag samen met de wereld in as op gaat. Alhoewel, volgens VVD jongeren kun je dat geld net zo goed in de gracht gooien omdat doneren aan het Rode Kruis ‘Geen zoden aan de dijk zet’.

Person of the year 2012
In een ander, wit huis werd Barack Obama deze week door Time Magazine voor de tweede keer verkozen tot ‘person of the year’. Obama slaagt er volgens Time in ‘de Amerikaanse hoop opnieuw aan te wakkeren’. Bijvoorbeeld door de strijd tegen de klimaatverandering als een van de drie topprioriteiten voor zijn tweede ambtstermijn aan te merken.

Amerikanen die aan de duurzaamheid gaan, komt verstand dan toch met de jaren?

Veiligheidsgevoel
Daar wacht de 15-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai liever niet op. Malala werd in oktober op school door de Taliban neergeschoten, waarop de directie besloot als hommage de school naar het meisje te vernoemen. Veel eer, dat zeker, ‘maar doe het toch maar niet’, zei Malala. Want dat zou de school, waar inmiddels 2000 meisjes les krijgen, wel eens een nieuw Taliban doelwit kunnen maken. Zeker gezien Malala zich sinds haar herstel als een ‘onderwijs voor meisjes’-activist heeft ontpopt.

Lekker aan de pil
In de Filipijnen mogen meisjes niet alleen naar school, ze mogen sinds deze week ook aan de pil, zo besloot het nationaal parlement. De aangenomen wet regelt subsidie voor voorbehoedsmiddelen, ook in arme en afgelegen streken. Het eilandenrijk heeft een van de hoogste geboortecijfers van Azië, maar zo’n 3,4 miljoen zwangerschappen per jaar zouden er ongewenst zijn.

Of toch niet…
In Georgië kampt men juist met het tegenovergestelde probleem. De boel dreigt daar ernstig te vergrijzen. Daarom riep de Georgische kerk haar onderdanen vijf jaar geleden al op: ‘gaat heen en vermenigvuldigt u!’. En zo geschiedde, de gehoorzame Georgiërs deden het geboortecijfer met maar liefst 20 procent stijgen, en deze week werden er 900 kleine kraaiers tegelijkertijd –ja, je leest het goed- gedoopt.  Daar kan geen mineurige Maya tegenop. Halleluja!   

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Martijn van Tol is freelance journalist met een oog voor verhalen in de rafelranden ver weg of dichtbij. Op dit moment maakt Martijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief