Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

#dWiT#8 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 131 tweets van afgelopen week.

Vragen?
Je gaat naar een presentatie, en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wat doe je? Zeer herkenbaar kennelijk, want mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet van deze week.

Financialisering en maakindustrie
In ons land en in andere westerse landen maken beleidsmakers, vakbonden en ondernemers zich druk over de afname van de werkgelegenheid in de maakindustrie. Gehoopt wordt op bedrijven die hun productie (deels) terughalen – reshoring – en daar wordt ook beleid voor ontwikkeld. De vraag is hoe succesvol dat kan zijn, en daarbij is onder andere van belang na te denken over de vraag wat de gevolgen zijn van wat wel "financialisering" genoemd wordt: de dominantie van de financiële sector en de grotere nadruk op "shareholder value".

(Ro)botsourcing
De vraag of robots straks een – aanzienlijk? – deel van ons werk overbodig gaan maken, houdt vele gemoederen bezig. En terecht, want de implicaties kunnen groot zijn. Het is niet moeilijk geruststellende – er komen wel weer nieuwe banen – of alarmerende – 80 procent van de taken kan worden geautomatiseerd – woorden te spreken, maar eigenlijk weten we gewoon nog niet wat de implicaties gaan zijn. Een intelligente manier om daar over na te denken met drie scenario's, wordt in dit interview geschetst door Andrew McAfee, een van de auteurs van de bestseller "The Second Machine Age." 

Andere economiestudie
Sinds de financiële crisis de wereld overviel ligt de economische wetenschap enigszins onder vuur: waarom zagen jullie dit niet aankomen, is een veelgehoorde vraag. 42 netwerken van economiestudenten uit 19 landen publiceerden deze week een oproep waarin ze om een andere invulling van hun studie vragen.

Econoom Antonio Fatas reageerde op deze oproep met vier fouten die volgens hem in de opleiding van economen worden gemaakt, met gevolgen voor het onderzoek van economen. Interessant!

Gary Becker RIP
Na het overlijden van econoom Gary Becker, winnaar van de Nobelprijs, verschenen veel lovende stukken over de bijdrage die hij geleverd heeft aan de economische wetenschap. Deze short guide bijvoorbeeld.

De benadering die Becker propageerde is echter niet onomstreden. Er is kritiek op het "economisch imperialisme" van economen die alles denken te kunnen verklaren.

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief