Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

#DEWEEKINTWEETS – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij elke week een selectie uit zijn tweets.

Foto van de week: vrouwen aan de macht
Duncan Green van Oxfam zette twee foto's op twitter die de hele wereld over gingen. Bovenaan de presidenten van Argentinië, Chili en Brazilië, onderaan presidenten van deze drie landen in de jaren 1970. Het onderste beeld is iets minder mooi dan het lijkt, legde Duncan later uit op zijn blog, want dat zijn alledrie Chileneense militairen. Maar in alledrie deze drie landen zijn nu wel vrouwen president, terwijl dat in de jaren 1970 militairen waren, dat is de essentie. Dezelfde foto's zette ik daarom zaterdag ook nog eens op twitter, uiteraard met bronvermelding want zo doe je dat op twitter. Het verhaal spreekt tot de verbeelding, niet eerder werd een van mijn tweets ruim 1000 keer geretweet.

Onze minister van handel en ontwikkeling, Lilianne Ploumen vond de foto's ook mooi en zette ze op haar facebook pagina. Dat herinnerde me aan een eerdere tweet over vier vrouwelijke ministers van ontwikkelingssamenwerking (1999) en vier vrouwelijke ministers van defensie nu.

Piketty for dummies
De essentie van het boek dat volgens Sheila Sitalsing (in de Volkskrant) door veel te veel economen gelezen wordt momenteel: een cheat sheet van Matt Yglesias om er over mee te kunnen praten.

Filmpje: Robots
Nieuwsuur maakte een informatief item met de auteurs van The Second Machine Age, vermoedeljk het meest gelezen boek over de komende robotisering. Veel weten we nog niet, maar Andrew McAfee en Erik Brynjolfssen heben nagedacht over wat de gevolgen zijn, en hoe daarop ingespeeld kan worden door werknemers, ondernemers en overheid. 

Alternatieve agenda voor handel
Terwijl de onderhandelingen over een vrijhandelszone tussen de V.S. en Europa (TTIP) en voor een Trans-Pacific Partnership (TPP) lopen, presenteerden 60 Europese NGO's een voorstel voor een alternatief handelsmandaat.

Het lijken wel 'andersglobalisten', schreef de Volkskrant over dit initiatief — alsof dat een enge ziekte is. Kritiek op verdergaande handelsliberalisering valt tegenwoordig echter ook bij Nobelprijswinnaars te horen, bijvoorbeeld bij Joseph Stiglitz en Paul Krugman….

…en in de redactionele kolommen van het NRC.

Volgtip: Wil de echte Joe Stiglitz opstaan?
Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is zonder twijfel een van de meest bekende, invloedrijke en creatieve economen van dit moment. Zo iemand gun je een twitter-account, dus de Tsjech Jan Zemanek tweet sinds enkele jaren alle mogelijke links naar artikelen en speeches van Stiglitz op @stiglitzian. Deze account heeft inmiddels ruim 97.000 volgers. Sinds enige tijd tweet Stiglitz zélf ook, met @JosephEStiglitz: "the official account of Joseph E. Stiglitz." De echte Joe tweet veel minder van zijn eigen werk dan de Sitglitzian, en heeft "nog maar" ruim 16.000 volgers. Beide volgen is geen slecht idee. Stiglitz schrijft erg veel, onder andere over ongelijkheid.

De volgende week op twitter

[[{“fid”:”25261″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]WRR-rapport 'Naar een lerende economie'
 

went

Over de auteur

Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij tweet over economie en globalisering.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief