Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Celebrity. Verdachte. Heldin. Hoer. Het is onmogelijk om slechts één etiket te gebruiken voor de Ugandese partygirl ‘Bad Black.’ Ze staat terecht wegens het verduisteren van 3 miljoen euro, en verwierf daarmee een heldenstatus in Kampala.

Met rechte rug en de forse boezem fier vooruit loopt Bad Black naar de rechtszaal. “Ik denk het”, zegt ze met een lichte trilling in haar stem als ik vraag of snel vrij komt. Bad, die ook wel Black Gal, Mad Black of bij haar echte naam Shanita Namuyimbwa genoemd wordt, houdt haar facade uiterlijk goed vol. Slechts eventjes verraadt haar stem haar.  

Bad Black is een fenomeen in Kampala. Een jaar geleden kende niemand haar. Opeens was daar een mysterieuze, sexy vrouw die de plaatselijke party-scene op schudde. Black vierde in juni haar 22ste verjaardag met een groot feest in club Rouge. Van tevoren nam ze al haar vriendinnen mee naar dure winkels. Zelf maakte ze haar entree in een zwarte limousine. Drank ging op rekening van de birthday-gal, die ook op normale stapavonden rekeningen van over de duizend dollar moeiteloos aftitke.

Het kwam voor niemand als een verrassing toen haar Britse ex-vriend,  waarmee ze zaken deed in onroerend goed, een zaak tegen haar aanspande. Shanita zou ongevraagd drie miljoen euro van de bankrekening gehaald hebben om dat aan auto’s en feesten uit te geven. Voor de ex-vriend – en vader van haar kind – David Greenhagh was de maat vol.

Black had gelijk toen ze dacht snel weer vrij te zijn. Twee weken later kwam ze uit de cel. Direct reden vrienden haar in een open auto door Kampala. De stad kwam tot stilstand; iedereen wilde die slimme zakenvrouw wel zien die met haar soepele lichaam drie miljoen euro verdiend had. Tot op de dag van vandaag beklagen Ugandese commentatoren zich erover dat ‘slechteriken’ hier vaak op handen gedragen worden.

Bad’s zaak sleept nog steeds. Kranten en het publiek smullen er van. Met Shanita op de voorpagina –één keer zelfs naakt en met haar benen wijd open- weet je zeker dat de krant verkoopt. De drama-queen zorgt altijd voor commotie: onlangs viel ze flauw tijdens de zitting. Ze is opnieuw zwanger, van een tweeling volgens de roddelpers. Uganda wacht in spanning op haar bevalling. De laatste roddels? De man waarmee ze in een juridisch gevecht is verwikkeld zou ook de vader van de tweeling zijn.

Arne_HiRes_NABC

Over de auteur

Afrika-journalist

Arne Doornebal is Afrika-journalist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief