Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

De Iraanse stad Ahwaz valt de bedenkelijke eer te beurt om de meest vervuilde stad ter wereld te zijn. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is hier meer dan achttien keer zo groot als de door de WHO gehanteerde norm. Belangrijkste vervuilers zijn de grote staalfabriek en de olie- en gasindustrie aan de rand van het woestijnstadje en de slechte kwaliteit brandstof waarop de automobilisten rijden. 

Iran, Ahwaz, schoorsteen
Affakkelen van gas buiten Ahwaz (cc)

 

RoetfilterDe problemen in Ahwaz zijn exemplarisch voor andere steden met hoge concentraties fijnstof in de lucht. Doorgaans zijn zware industrie, kolencentales en toenemend autogebruik de belangrijkste boosdoeners. Veel van de auto’s die in deze arme landen op de weg komen zijn slecht onderhouden tweedehandsjes zonder roetfilter.

 

 

Ook het verbranden van hout – in veel arme landen wordt nog op houtskoolvuurtjes gekookt en gestookt – en huisvuil draagt bij aan de luchtvervuiling. Daarnaast dragen niet-geasfalteerde wegen en een droog klimaat in sommige steden ook bij aan de hoeveelheid stof in de lucht.

 

Norm
Fijnstof veroorzaakt volgens de WHO niet alleen longziekten. Het is ook verantwoordelijk voor onder meer kanker en hartklachten. De WHO-richtlijn voor fijnstof is een jaarlijks gemiddelde van 20 microgram per kubieke meter (µg/m3), in sommige van onderstaande steden ligt dit gemiddeld inmiddels op meer dan 300 µg/m3.

De tien meest vervuilde steden:

1 Ahwaz, Iran
2 Ulaanbaatar, Mongolië
3 Sanaday, Iran
4 Ludhiana, India
5 Quetaa, Pakistan
6 Kermanshah, Iran
7 Peshawar, Pakistan
8 Gaborone, Botswana
9 Yasuj, Iran
10 Kanpur, India

(Bron: 24/7 wallst)

 

Foto boven: Uitzicht op Delhi, India (cc)  J.E. Poirrier.

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief