Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Uit Canadees onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in drukke stadscentra meestal beter is dan de luchtkwaliteit in kantoorgebouwen en flats. Volgens de onderzoekers komt dit doordat gebouwen vaak te dicht op elkaar staan. 

De Canadese Concordia University deed een uitgebreid onderzoek naar de luchtkwaliteit in gebouwen die in drukke stadscentra staan. Wat blijkt? Je kunt beter op straat de uitlaatgassen van auto’s en fabrieken inademen dan de lucht die uit het ventilatiesysteem van een kantoorgebouw komt. De lucht in de keukens van Amerikaanse stedelingen is bijvoorbeeld gemiddeld drie keer zo vervuild als de buitenlucht in grote Amerikaanse steden.

De oorzaak van dit probleem is volgens de onderzoekers het feit dat er in grote steden steeds dichter op elkaar wordt gebouwd. Volgens de regelgeving moeten alle nieuwe kantoorgebouwen een luchtzuiveringssysteem hebben. Dat systeem zuigt schone lucht het gebouw in en duwt de ‘gebruikte’, of vervuilde, lucht weer naar buiten. Vaak staan andere kantoorgebouwen of flats met een zelfde luchtzuiveringssysteem zo dichtbij, dat zij de vervuilde lucht direct weer opzuigen. Zo blijven gebouwen elkaars lucht voortdurend hergebruiken en krijgen mensen die in hoge gebouwen werken of wonen steeds meer giftige stoffen binnen.

Om dit probleem op te lossen heeft de universiteit drie aanbevelingen voor de bouw geschreven. Of deze aanbevelingen worden overgenomen, is onbekend.

Lees meer bij Concordia.

Bron: ENN
Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief