Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de aanloop naar de eerste verkiezingsronde op 5 oktober, ging het steeds over de strijd tussen Rousseff (Arbeiderspartij) en Silva (Socialistische Partij). Maar toen de stemmen eenmaal geteld waren, bleek dat Silva slechts 22% van de stemmen had en dat Aécio Neves (Sociaaldemocratische Partij) de nummer twee was. Hij kreeg 34% van de stemmen en de zittende president Rousseff 42%. Omdat geen kandidaat 50% van de stemmen of meer heeft gekregen, komt er een tweede ronde tussen de twee met de meeste stemmen. In de peilingen zijn de rollen inmiddels omgedraaid: 51% voor Neves en 49% voor Rousseff.

Levensloop
Aécio Neves werd in 1960 geboren in een politieke familie uit Belo Horizonte. Zijn opa werd tot president verkozen, maar stierf voor hij aantrad. Neves studeerde economie en werd daarna verkozen tot afgevaardigde van zijn staat Minas Gerais in de senaat van het land. In 2003 werd hij gouverneur van dezelfde staat. In de periode dat hij aan de macht was ontwikkelde hij al een plan om Brazilië uit de slechte financiële situatie te krijgen. In de jaren die daarop volgden, werd hij twee keer herkozen als gouverneur totdat hij in 2013 door zijn partij werd voorgedragen als presidentskandidaat.

Wat kunnen we verwachten?
Mocht hij aan de macht komen, dan gaan we waarschijnlijk vrij drastische aanpassingen zien. Met name in de economie, aangezien Aécio een econoom is. In zijn eerdere plan stelde hij een bovengrens  aan overheidsuitgaven, verminderde hij het aantal staatssecretariaten enorm en schrapte hij drieduizend banen in de publieke sector. Verder heeft hij beloofd corruptie en criminaliteit te gaan aanpakken, onderwijs te gaan verbeteren, meer autonomie te geven aan de verschillende staten en steden en het belastingstelsel te gaan hervormen.

Lees hier het hele artikel

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief