Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Racist ben je soms bewust, vaker onbewust. Baas of knecht ben je vaak bewust, minder vaak onbewust. Mentaal slaaf ben je altijd onbewust. Niet alles wat je doet, zegt of bent, heb je voor gekozen. Je bent nu eenmaal zo, omdat je bent opgegroeid in een bepaald systeem. Sociale conditionering noemen sociologen dit met een mooi woord.

Je kan die vrijheid wel nemen. Om racist te zijn. Of om juist tolerant en dus niet racist te zijn. Die keuze heb je. Maar dan moet jij je er eerst van bewust zijn dat sommige dingen die je zegt of doet, echt niet kunnen.

Ik kom op dit stukje filosofie als ik de felle discussie over ‘Zwarte Piet is Racisme’ overpeins. In Nederland is dit een hot item. In Suriname niet. Om drie reden. De blanken zijn hier in de minderheid. Sinterklaas wordt hier wel gevierd, maar dan steevast zonder Zwarte Piet. Reden nummer drie en tegelijk het allerbelangrijkste: we hebben hier in Su wel andere dingen aan ons hoofd. Geld. Moni. Of beter gezegd: het tekort hieraan. Hierover meer in het volgende deel over slavernij.

Nederland is nooit tolerant geweest
Dat veel anti-Zwarte Piet activisten verbaasd zijn over de intolerantie van Wit Nederland, verbaast mij weer. Ik schreef het al eerder op mijn persoonlijke blog Desanurlife, onder de titel All out Now. Nederland is nooit werkelijk tolerant geweest en deze intolerantie heeft zich in de afgelopen 2 decennia steeds meer doen gelden. De intolerantie is meetbaar voelbaar sinds de komst van de Pim Fortuynen en Geert Wildersen.

Ik voorspelde dat vroeg of laat niet etnische Nederlanders zouden ageren tegen het enorme racisme in deze samenleving. Tegen wie of wat de Nieuwe Nederlanders zouden uitvallen, kon ik niet voorspellen. Ik had kunnen weten dat het Zwarte Piet zou zijn. Een levende (of dode) witte politicus is misschien iets te confronterend. Want die heeft een weerwoord. Die zegt dan terug dat hij het niet zo bedoelt, maar dat er gewoon een probleem is met veel van die niet oorspronkelijke Nederlanders. En o zo toevallig hebben ze een kleurtje. Maar nee. Dat heeft niets met iets te maken hoor! Vele van hen zijn crimineel, werkloos, school dropouts. Ze maken lawaai. Dat geldt voor Zwarte Piet natuurlijk niet. Die kan niets terugzeggen. En dus komen autochtone Nederlanders voor hem op..

Kom niet aan de….Hollandse identiteit.
Een belangrijke reden waarom de autochtone Nederlanders – Etnische Nederlanders noem ik ze – zo krampachtig vast houden aan Zwarte Piet, is niet zoals de anti-Zwarte Piet activisten correct hebben aangetoond omdat Zwarte Piet geen oerhollandse traditie is. Het komt omdat het fenomeen Sinterklaas plus zijn Zwarte Pieten symbool staan voor een Hollandse identiteit, Nederlandse cultuur.

Holland is ijver, het Huis van Orantje, Oranje voetbal, Oranje bitter, Oosterscheldestormvloedkering, Elfstedentocht, haring, boter, kaas, tulpen, grachten, legale softdrugs, en pepernoten, Sinterklaas en Zwarte Piet.

Dat Fortuyn en Wilders en PVV uberhaupt hebben kunnen opkomen, heeft alles te maken gehad met de stortvloed aan buitenlandse invloeden in Nederland, gecombineerd met de Slechte Economie. Dit alles heeft geleid tot het actief proclameren van een Hollandse identiteit.

Dat uitdragen van die Hollandse IK, verliep negatief. Niet zo van: ‘wij zijn Oranje en trots dat we de zee hebben bedwongen’. Nee. Hoe meer niet-etnische Nederlanders letterlijk en figuurlijk voet aan wal kregen in het overvolle Nederland, hoe groter de ergenis van een groeiende groep etnische Hollanders. Deze ergenis ging bewust of onbewust gepaard met racisme. En uitte zich door het vastklampen aan behoud van je ‘eigen’ identiteit.

Mentale slavernij
Het maakt niet uit dat het Holland van de jaren vijftig of zestig geen Zwarte Piet kende en dit fenomeen dus geen Hollandse traditie is, zoals de activisten van de ‘Zwarte Piet is Racisme’ actie overduidelijk aantoonden. Nee. Zo werkt het niet. Het is heel simpel. Zodra jij als autochtone, oftewel neppe Hollander komt aan Mijn Hollandse Identiteit – ook al is het een valse – zal ik mij er des te meer aan vastklampen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen…

De tijd is gekomen. Alle remmen los in Nederland. All out now. Ik ben blij. Want vanuit deze clash kan er eindelijk gewerkt worden aan een werkelijk tolerant Nederland. Zo zie ik het tenminste. Deze verhitte discussie, de genante vertoning op het Malieveld in Den Haag door pro-Zwarte Piet demonstranten, moest komen. Als begin van een werkelijke verandering.

Die verandering zal er komen zolang de anti-Zwarte Piet activisten niet blijven hangen bij deze kwestie, maar ook de issues van alledag aankaarten. Het welig tierend racisme in de politiek en samenleving. De Raad van Europa toonde uit onderzoek aan dat Nederland op de 3de plaatst staat wat discriminatie in Europa betreft. De steun van de Verenigde Naties hebben de anti Zwarte Piet activisten al. De VN doen nu onderzoek naar het racisme binnen het fenomeen Zwarte Piet. VN mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd noemde net als veel anti Zwarte Piet activisten, Zwarte Piet een symbool voor ‘ terugkeer naar slavernij’.

‘Terugkeer naar slavernij’ bedoelt deze VN mensenrechtenonderzoeker natuurlijk niet letterlijk. Het fenomeen Zwarte Piet is een goed voorbeeld hoe mentale slavernij werkt. Voorstanders van Zwarte Piet kunnen gewoonweg niet inzien dat dit symbool racistisch is, omdat ze nu eenmaal zo geconditioneerd zijn in een samenleving dat nog altijd bezig is de ketenen van de slavernij te verbreken.

Zij zijn onbewust, mentaal nog niet vrij van de slavenperiode. In de slaventijd was een zwart persoon inferieur aan blanken. Door sommige blanken werden zwarten zelfs niet als mens gezien.

Du habst es gewǘβt
Ik ben erg blij dat mijn Surinaamse en Antilliaanse medelanders zich nu eindelijk durven uit te spreken over het racisme in Holland. Al is het via Zwarte Piet. Het is een begin.  Men moet doorgaan met de anti-Zwarte Piet campagne, maar plaats het in een breder kader. Maak de nog niet mentaal slavernij-vrij gemaakte etnische Nederlanders duidelijk dat zij zich in alle opzichten moeten vrijmaken van hun onbewuste superioriteit tegenover niet etnische Nederlanders – niet blanken-, opgelopen ergens eeuwen terug.

Wanneer deze Hollanders zich vervolgens ondanks alle protest blijven vastklampen aan hun racistische uitlaatkleppen en niet willen inzien dat Zwarte Piet of een Polen Meldpunt echt niet kan anno 2013, kan deze groep zich niet verschuilen achter de uitspraak die vele Duitsers deden na WO II: Ich habe est nicht gewǘβt. Dan heb je ervoor gekozen om racist te zijn. En ook dat is goed om te weten. Je weet dan tenminste met wie je te maken hebt. All out now. Nederland Bekent Kleur.

nancyderandamie

Over de auteur

Nancy de Randamie keerde in 2002, na 21 jaar in Nederland te hebben gewoond, terug naar haar geboorteland Suriname. Vanuit Sranan Sani …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500