Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nu de emancipatie van de homo-community steeds meer voet aan de grond krijgt, is de westerse wereld toe aan een nieuwe emancipatiegolf lijkt het: die van de transgenders. De beroemdste transseksueel op dit moment is waarschijnlijk Bruce Jenner, de stiefvader van Kim Kardashian.

Marten mailt over de sterren

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Even mailen met Marlies Pilon van OneWorld Love, ons kanaal over liefde, seks en relaties wereldwijd. 

Marten: "Hey Marlies, zoals altijd zijn de verhalen van Amerikanen die in het verkeerde lichaam zitten groter nieuws dan die van andere mensen in de wereld, maar zie jij ook steeds meer openheid ontstaan over dit onderwerp?"

Marlies: "Ja zeker! Dit jaar noemde president Obama als allereerste Amerikaanse president in een officieel statement het woord ‘transgender’, een doorbraak. Ook in de media zien we steeds meer transgenders, denk bijvoorbeeld aan Laverne Cox die mei 2014 de cover van Time sierde.

Marten: "Dat is die actrice uit Orange is the New Black van Netflix. Leuke serie!"

Laverne CoxLavernce Cox werd als man geboren en deed op haar 11e een zelfmoordpoging.

Marlies: "Veel mensen moeten nog wennen aan dit nieuwe fenomeen. Dus even voor de duidelijkheid: gender staat, in tegenstelling tot de lichamelijke en biologische aspecten van sekse, voor de gedrags- en identiteitsaspecten van sekse. Een voorbeeld is iemand die geboren is als vrouw, maar zich een man voelt. Transgenders identificeren zich dus gedeeltelijk of volledig met het andere geslacht en willen mogelijk medische geslachtsaanpassingen ondergaan. Transgenders zijn hetzelfde als transseksuelen, maar kan je niet verwarren met travestieten, die zich alleen tijdelijk (en dus niet permanent) willen identificeren met het andere geslacht."

Lili Elbe

 

Lili Elbe in 1926.

Marten: "In Nederland hadden we natuurlijk al Kelly uit Big Brother en in 1998 won Dana International het Songfestival. Dus nieuw is het allemaal niet. Er zullen ook ongetwijfeld altijd al mensen geweest zijn die in een verkeerd lichaam zijn geboren, maar ja vroeger was het een beetje lastig om die mensen om te bouwen. Ik ging even Googlen wanneer de allereerste geslachtsaanpassende operatie plaatsvond en dat was al in 1930!”

Marlies: "Ja, dat is vroeg he? Haar naam is Lili Elbe, geboren in een mannenlichaam maar met de wens om (ook fysiek) vrouw te worden. Helaas werd die wens haar fataal; haar lichaam reageerde niet goed op een baarmoedertransplantatie, en ze overleed aan de complicaties. Anno 2015 zijn transgenders inderdaad niet nieuw. Maar nieuw is wel het afkeuren van hokjesdenken en acceptatie van een meer fluïde benadering van identiteit. Woorden als ‘genderquake’, ‘gender-gap’ en ‘gender-bending’ geven hier uiting aan."

Marten: "Bij gender-bending moet ik gelijk denken aan Jaden Smith, de zoon van Will Smith, die af en toe vrouwenkleding draagt."

Jaden SmithJaden Smith draagt de ene dag mannenkleding en de volgende dag vrouwenkleding. Het boeit hem niet wat anderen van hem denken.

Marlies: "Overigens moeten we in het westen niet denken dat we voorloper zijn in het accepteren van transgenders. Wist je dat het in landen als Nepal en India al heel lang mogelijk is om officieel erkend te worden als transgender? Op je paspoort staat dan niet ‘man’ of ‘vrouw’, maar kan je ook kiezen voor een derde mogelijkheid, namelijk ‘overig’. Zover zijn we hier in Nederland nog niet!"

Marten: "Ik hoorde laatst wel iets over speciale toiletten voor mensen die zich geen vrouw of man voelen. Maar als we heel eerlijk zijn is het nog best een taboe. We kijken niet meer vreemd op van een man of vrouw die uit de kast komt als homoseksueel (Go Ireland!). Maar iemand die van geslacht wil veranderen, dat vinden veel mensen maar raar. Die arme Bruce Jenner worstelde al zijn hele leven met dit probleem zei hij laatst in een tv-interview. Iedereen kende hem als de stoere mannelijke atleet die Olympisch Goud won bij de tienkamp. Hij trouwde zelfs twee keer met een vrouw. En al die tijd was ‘ie diep van binnen erg ongelukkig, en dat allemaal om maar aan het ideaalbeeld te voldoen!"

[[{“fid”:”37116″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Diane Sawyer en Bruce Jenner”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Diane Sawyer en Bruce Jenner”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Bruce Jenner, In His Own Words”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Bruce Jenner, tijdens zijn beroemde interview met Diane Sawyer.

Marlies: "Je hebt gelijk, hoe geëmancipeerd we in Nederland ook denken te zijn, als puntje bij paaltje komt zijn transgenders in bijna ieders ogen ‘niet normaal’. En hoe kan het ook anders, als alle pasgeboren mensjes met een piemel in een blauw bed moeten slapen, op voetbal gaan en actiefiguren als Superman en Batman krijgen voor hun verjaardag, terwijl de kleine mensjes met een vagina een rigoureus andere behandeling krijgen met die schattige roze kamertjes en poezelige poppen om mee te spelen. Pas als we als samenleving minder rigide omgaan met het toeschrijven van bepaald gedrag aan een bepaalde sekse, zullen mensen die zich niet vormen aan die voorgeschreven ideaalbeelden echt meer worden geaccepteerd."

Zoekresultaten CEO bij Google

 

Zoekresultaten voor 'CEO' bij Google.

"Over ideaalbeelden gesproken; soms zegt Google meer dan duizend woorden.. Tik bijvoorbeeld eens ‘CEO’ of ‘sexy’ in bij Google images, en you will get the point!"

Marten: "Staan we volgens jou in de westerse wereld aan het begin van een periode van meer begrip voor transgenders en vooral ook meer acceptatie?"

Marlies: "Ja, dat denk ik zeker. Dat zie je bijvoorbeeld als je naar de wetgeving kijkt. Zo is het in Nederland sinds vorig jaar officieel mogelijk om je geslacht op paspoort en rijbewijs te veranderen. De Europese Commissie heeft april dit jaar een resolutie aangenomen die discriminatie van transgenders moet tegengaan. De term LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual én Transgender. Nu homoseksualiteit in verre mate genormaliseerd is (in veel westerse landen) en biseksualiteit niet meer ‘freaky’ is, is het wachten tot ook transgenders echt geaccepteerd worden. Als je kijkt naar de aandacht in de media, bekende personen die ‘uit de kast komen’ en een pakket aan nieuwe regelgeving die deze groep moet beschermen en gelijke rechten geeft, heb ik goede hoop! En dat is niet meer dan logisch; niemand is 100% 'man' of 'vrouw', niks is zwart/wit. Transgenders laten de maatschappij zien hoe rigide zij denkt, misschien kan je hen in die zin wel zien als echte trendsetters."

Conclusie
Bruce Jenner brengt het thema transseksualiteit weer volop in de schijnwerpers. Zijn levensverhaal toont aan hoe moeilijk mensen het kunnen hebben met dit onderwerp. Nu, pas op zijn 65e, is hij zover om er open voor uit te komen. Natuurlijk wel weer met een groot tv-interview en een realityshow, maar he, hij is onderdeel van de Grote Kardashians Show. Maar goed, het leidt hopelijk tot meer acceptatie en dat geeft andere transgenders de kans om er ook voor uit te komen en een zo gelukkig mogelijk leven te leiden. It's time for the gender-quake!

[[{“fid”:”37118″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Ellen over Bruce Jenner”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ellen over Bruce Jenner”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Ellen Talks About Bruce Jenner”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief