Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Diepgewortelde culturele en religieuze tradities worden soms gebruikt om schending van mensenrechten goed te praten. Om deze problemen aan te kunnen pakken”, is het noodzakelijk cultuur als belangrijke factor mee te nemen, zegt Purnima Mane tweede vrouw van UNFPA. Rekening houden met cultuur betekent voor Mane niet dat schadelijke traditionele praktijken geaccepteerd moeten worden of een vrijbrief zijn voor de schending van mensenrechten. “Kindhuwelijken en vrouwbesnijdenis zijn illegaal, maar soms helaas toch steevast onderdeel van bepaalde culturele tradities,” zegt Mane. “Wij veroordelen praktijken als de steniging van het 13-jarige Somalische meisje dat was verkracht. We proberen bijvoorbeeld te handhaven dat een meisje met behulp van de plaatselijke rituelen een vrouw wordt, maar dan zonder de mutilatie en andere mensenrechtenschendende praktijken.”

overhandiging rapportZoeken naar alternatieven
“Vrouwenbesnijdenis wordt vaak gezien als een voorwaarde voor de overgang naar volwassenheid. En vrouwen die dit niet ondergaan, worden soms lelijk en onrein beschouwd. Bestrijding van vrouwbesnijdenis kan daarom veel weerstand opleveren van de groep. Om een einde te maken aan deze praktijken moet je alle verschillende culturele betekenissen meewegen en zoeken naar goede alternatieven, in nauwe samenwerking en goed overleg met de gemeenschap.”
 

Vrouwen het armst
Ondanks internationale verdragen, zoals de Millenniumdoelen, blijft ook ongelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen veel culturen voortbestaan. Zestig procent van de 1 miljoen armste mensen in de wereld zijn vrouwen en meisjes: tweederde van de 960 miljoen volwassenen in de wereld die niet kunnen lezen zijn vrouwen; en 70 procent van de 130 miljoen kinderen die geen onderwijs genieten, is meisjes, zo meldt het VN bevolkingsrapport.

Mane ziet hiervoor een rol voor het ‘sterke geslacht’: “Een manier om ervoor te zorgen dat de programma’s de plaatselijke cultuur als uitgangspunt nemen, is mannen te betrekken bij het ontwerpen. Aandacht voor hoe mannen gender beleven en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ervaren, kan helpen om de weerstand van mannen te overwinnen. Je moet niet verwachten dat de veranderingen binnen één dag gerealiseerd zullen worden. Het kan wel honderd jaar duren, maar dan moeten we nu wel actie ondernemen en niet stil blijven zitten. Sommige mensen denken; het kost veel moeite dus laat maar zitten. Maar mensen creeren uiteindelijk zelf hun eigen cultuur,” aldus Mane.

Nederland is de grootste donor van WNFPA en de overheid heeft toegezegd de jaarlijkse financiële bijdrage te verhogen tot 58.5 miljoen euro.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief