Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De VN-coördinatieafdeling OCHA brengt rapporten uit over landen waar een crisis woedt. Deze maand verscheen een rapport over Jemen. Hoe gaat het in dit Aziatische land?

In de weken na de protesten van de Houthi’s, een sjiitische bevolkingsgroep uit het noorden die meer autonomie eiste, braken hevige gevechten uit.

 • 18 september begonnen de gewapende conflicten op 8 km ten westen van de hoofdstad Sanaa. De onrust breidde zich vervolgens uit naar de noordwestelijke wijken van de stad. Er werd vooral gevochten rondom de Al Iman University en het gebouw van de staatstelevisie. De Houthi’s werden vanuit de lucht aangevallen en vochten op de grond tegen het leger en aanhangers van de regering.
   
 • Op 21 september werd de Peace and National Partnership Agreement (PNPA) ondertekend door elf politieke partijen en de Houthi’s. Het vierdaagse durende conflict werd beëindigd. Er vonden alleen enkele geïsoleerde gevechten plaats. Er zijn in totaal 274 mensen gedood. 470 mensen raakten gewond.
   
 • Op 27 september ondertekenden de partijen de zogeheten security annex, een document waarin is beschreven hoe de conflicten kunnen worden opgelost. De ondertekenden zijn ook verplicht om humanitaire hulp toe te laten.
   
 • De situatie in Jemen is kalm maar onvoorspelbaar na het ondertekenen van de Peace and National Partnership Agreement (PNPA). Dit blijft waarschijnlijk het geval totdat een nieuwe overheid is gekozen.
   
 • De humanitaire impact van de gevechten is volgens OCHA beperkt. De mensen die zijn gevlucht, zijn inmiddels teruggekeerd naar huis.
   
 • De brandstofsubsidies zijn weer gedeeltelijk ingevoerd. De prijs voor brandstof is gedaald naar 23 procent.
   
 • 800 duizend Jemense meisjes zijn niet ingeschreven op school.

Wil je meer weten? Lees dan het Humanitarian Bulletin Yemen.

Over de auteur

Karlijn Smit is freelance journalist en beginnend …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief