Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fotograaf Gabriele Galimberti reisde voor zijn project Delicatessen with Love – grootmoeders en hun favoriete recepten wereldwijd – ook af naar de Algerijnse sahara. Hij vertelt hoe hij terecht kwam bij Lebgaa Fanana en haar couscous.

“In het stadje Timimoun vroeg ik mijn gids Kader of hij me in contact kon brengen met een oma die van koken houdt.
“Geen probleem”, zei hij. “Ik ken een grootmoeder die geweldige couscous maakt. Ik zal haar vragen of ze het morgen voor je wil maken.”
De volgende dag belde ik aan bij het huis van Lebgaa Fanana. Een prachtige vrouw, van in de veertig, opende de deur en vroeg me binnen. Terwijl we thee dronken, spraken we over het project. Ze vroeg of haar kleding wel geschikt was voor de foto. Ik staarde haar aan en zei voorzichtig: “Het spijt me, maar ik denk dat er een misverstand is. Het project gaat over oma’s, dus heb ik een foto van je moeder nodig.”
Ze barstte in lachen uit: “Nou, dan zit je goed: in dit huis ben ík de oma! Ik ben 42, mijn dochter is 21 en mijn kleinzoon is 2!”

Delicatessen with Love

Lebgaa Fanana maakt couscous met kip en groenten.

 

Ingrediënten
Couscous
Olie
Zout en peper
Kaneel
Verse rode chilipeper (in stukjes gesneden)
Tomaten (in stukjes gesneden)
Knoflook (geperst)
Kip (in stukken gesneden)
Gepelde tomaten (blik)
Groenten, zoals aardappel, ui, pompoen, courgette, tomaat (alles gesneden)

 

 

Bereidingswijze
Kook flink wat water met een scheutje olie in een pan. Doe er twee snufjes zout en één snufje peper bij. Als het water kookt, de in stukjes gesneden tomaat toevoegen, een beetje kaneel en de gehakte chilipepers. Doe de couscous in het vergiet of de zeef en dek er de pan mee af.
Leg na 15 minuten stomen de couscous op een bord. Besprenkel je handen met olie en wat knoflooksap en maak de couscous los tot het niet meer klontert. Doe het terug in de het vergiet of de zeef en laat het nog eens 15 minuten stomen.
Houd de couscous apart en warm, en doe de groenten en kip in de bouillon. Laat het koken tot de ingrediënten de gaarheid naar wens hebben.
Stoom de couscous voor het serveren nog heel even warm boven de bouillon. Schep de couscous op een grote schaal met erbovenop de bouillon, kip en groenten.

Eet smakelijk!

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief