Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Twee computers onder een witte doek staan als spoken de ruimte te vullen in het secretariaat van het gemeentehuis van Bukava. Niemand gebruikt de apparaten die twee jaar geleden zijn aangeschaft. De ambtenaar, die er tegenover zit, heeft een stapel papieren op zijn bureau liggen, geboorteaktes, huwelijksaktes en brieven die hier moeten worden getekend. Geprint, getypt, geschreven – alles door elkaar.

Een tiental ambtenaren heeft een cursus informatica gevolgd om te leren omgaan met Word en Excel, maar niemand doet er iets mee. “Onze machines hebben geen accessoires en we hebben ook niemand die er mee kan omgaan”, zegt Christophe Kulimushi, een oude typist. In andere gemeentelijke organisaties is de situatie precies hetzelfde.

Congo computerlab 250
Computerleslokaaltje
(
cc), Mulungwishi Mission Station

 

Ongemotiveerd“De computer is voor onze opvolgers”, zegt typist Jacques Mitima berustend. “Ik wacht op mijn pensioen.” Met hem zijn er vele andere ambtenaren van boven de veertig die vooral hun tijd uitzitten en in hun salaris – amper 30 tot 35 euro per maand – weinig reden zien om hard te werken of iets nieuws te leren.

 

 

 

Er zijn organisaties die computers schenken en er cursussen bij geven. Het gemeentebestuur van Bukavu is bijvoorbeeld vorig jaar op cursus geweest. Ook daar staan de pc’s echter ongebruikt de kamer op te fleuren. “We hebben geen tijd om te leren, want de staat zorgt niet voor ons”, zegt de secretaris, Gaspard Mihigo.

 

 

Stroomstoringen
Ook de frequente stroomstoringen helpen niet. Het provinciale parlement heeft vorig jaar nieuwe computers gekregen van het VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP), maar de afgevaardigden krijgen door de storingen regelmatig de voor hun werk benodigde documenten niet binnen.

Beter gaat het aan de inkomstenkant van het bestuur. Op het provinciale ministerie van financiën, bij de dienst belastingen, wordt meer en meer digitaal gewerkt. Vorig jaar is de dienst door de Wereldbank met computers uitgerust in het kader van een project voor capaciteitsopbouw.

Ngo’s voorlopers
Het meest voorop lopen echter de niet-gouvernementele organisaties. “In een tijd waarin westerse geldschieters goede financiële rapporten eisen, niet uitgetypt of uitgeschreven, maar digitaal, kun je niet met een oude typemachine komen aanzetten”, zegt een medewerker van zo’n organisatie.

Foto boven: (cc) Eileen Delhi

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief