Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds een aantal weken worden Chinese steden in het noordoosten geteisterd door een grote smog wolk. Waar smog ooit alleen de gezondheid bedreigde, is het nu ook een gevaar voor de nationale veiligheid.

De smog is nu zo dik dat beveiligingscamera’s alleen maar grijze mist filmen. In de stad Harbin beperkt de smog het zicht tot drie meter. De beveiliging van het land loopt een grote deuk op waardoor Chinese autoriteiten vrezen voor een terroristische aanslag.

Terminator
Sinds 2005 is China bezig met een project, Skynet genaamd. Straten, bussen en zelfs tempels en moskeeën worden 24/7 in de gaten gehouden. In de film the Terminator is ook een computersysteem dat Skynet heet en de mensheid wilt uitroeien. China staat erom bekend haar burgers nauwlettend in de gaten te houden. Ook op het internet waar de firewall spottend the great firewall of China wordt genoemd, refererend naar The great wall of China. Met de smog wordt het begluren van Chinese inwoners bemoeilijkt.

De angst voor een terroristische aanval is hoogstwaarschijnlijk een angst voor eigen Chinese inwoners, aldus the American Conservative. Na de terroristische aanval in de hoofdstad Beijing op het Tiananmen plein is China op haar hoede voor andere aanvallen afkomstig van burgers.

Technologie
Volgens Kong Zilong, een ingenieur van Shengzhen Yigengan Technology, bestaat er tegenwoordig nog geen technologie die kan filmen met de hoeveelheden smog waar China vandaag de dag mee te maken heeft. Zelfs infrarood camera’s kunnen niet omgaan met deze hoeveelheid. Zilong: ‘‘Ervaring leert ons dat als de zichtbaarheid niet meer dan drie meter is, zelfs de beste camera’s niet verder kunnen kijken dan een paar meters.’’

Oorzaak
De redenen voor de smog zijn divers. Zo verbranden tarwe- en maisboeren het restafval van hun oogst in de herft, wordt tachtig procent van China’s energie opgewekt in steenkoolcentrales en groeit het aantal autobezitters snel. Neem deze oorzaken, samengevoegd met geen wind, en je krijgt het noordoosten van China dat geen hand voor ogen kan zien.

De smog heeft er al voor gezorgd dat dinsdag 22 oktober scholen, grote wegen en het vliegveld van Harbin waren gesloten. Twee onderzoeksteams, gefinancierd door de National Natural Science Foundation van China, gaan het probleem onderzoeken en komen over vier jaar met een oplossing.

[[{“fid”:”22542″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”VIDEO: Super Smog Hits China – ‘Airpocalypse’ Hits Harbin, Closing Schools”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Lees meer op: South China Morning Post
Foto: Fernando Castello

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief