Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Waaruit bestaat het Belo Monte project?
De Belo Monte waterkrachtdam kan Brazilië in 11,233 megawatt aan elektriciteit voorzien. Het bouwwerk moet verschijnen in de Xingu-rivier in de staat Pará, vlakbij de stad Altamira. Het project wordt uitgevoerd door het staatsenergiebedrijf Eletronorte.  De kosten worden geraamd op ruim 10 miljard Amerikaanse dollar. Voor het project moeten 20.000 tot 40.000 mensen verhuizen, vooral in Altamira en Vitória do Xingu. Twee kanalen van ieder 75 kilometer lang en 500 meter breed zijn nodig. Daarnaast komt 400 vierkante kilometer aan regenwoud onder water te staan. Dit bedreigt de levens van inheemse stammen als de Juruna en Kayapó.
De dam is een speerpunt in het Braziliaanse tienjarenplan ‘Versnelling van de Groei’ (PAC) om het Amazonegebied te ontwikkelen. Mogelijk willen mijnbouwbedrijven als Alcao en Vale in het project investeren. Zij kunnen de elektriciteit gebruiken voor het ontginnen van bauxiet in Pará.
 

belo monte plattegrond 250pw
Kaart: International Rivers

Wanneer is de dam klaar?
De Belo Monte dam is al lang een heet hangijzer. In de jaren negentig liet de Braziliaanse overheid onder felle protesten vanuit binnen- en buitenland het plan tijdelijk varen. Vorig jaar werd het startsein van de bouw uitgesteld. Nu zegt het de doelen bij te stellen en aandacht te schenken aan de inheemse bevolking. De organisatie die het project mag uitvoeren moet 800 miljoen Amerikaanse dollar betalen voor milieubehoud.
In februari dit jaar gaf het Braziliaanse milieuagentschap IBAMA  de milieuvergunning af. Volgens critici is de vergunning niet volgens de richtlijnen verleend. De bewoners werden genegeerd en de milieuanalyse verliep niet volgens de regels. Ook was er politieke druk uitgeoefend, en werden tegenstanders werden met de dood bedreigd, aldus milieuorganisatie International Rivers.

Wie zijn tegen de dam en waarom?
140 organisaties uit binnen- en buitenland gingen in beroep tegen de milieuvergunning door IBAMA. Zij ondertekenden vorige week een brief aan president Lula. Ook vragen ze de VN de vergunningverlening te onderzoeken en gezanten te sturen.
Ook beroemdheden uit de muziek en filmindustrie roeren zich. Avatar-Regisseur James Cameron bezocht vorige week het gebied en vraagt Brazilië om naar alternatieven te kijken.
Organisaties als International Rivers en CIMI, een missionaire organisatie die zich voor inheemsen inzet, stellen dat het project schadelijk is voor tropisch regenwoud en de visstand. Ze hebben een e-mailactie opgezet tegen verlening van de milieuvergunning voor de dam. WWF Brazilië vindt dat het land het efficiënter met energie moet omgaan, om zo de behoefte aan een megaproject als Belo Monte te verkleinen.

Brengt minister Verhagen vandaag tijdens zijn werkbezoek aan Brazilië de dam ter sprake?
Een woordvoerder van de minister kon hierover nog geen uitsluitsel geven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft  vooraf over het werkbezoek gezegd dat samenwerking op het gebied van energie, biobrandstoffen, en vergroting van het respect voor de mensenrechten op de agenda staan.

Foto boven: Kayapó indianen bij een protest tegen de belo Monte stuwdam, 2009 (c) Greenpeace
 

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief