Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Illegale dierenhandel vanuit het Amazonegebied is een onderschat en onderbelicht probleem. Dat zegt de internationale organisatie TRAFFIC, die de illegale dierenhandel in kaart brengt. Het schat dat deze industrie zo’n 20 biljoen dollar per jaar opbrengt. Daarmee staat dierenhandel op de vierde plek na drugs ($320 biljoen), wapensmokkel ($60 biljoen) en mensensmokkel ($32 biljoen). Het probleem wordt door de grote vraag in onder andere Europa in stand gehouden. Zo werd de blauwe Ara na de animatiefilm Rio bijvoorbeeld ineens heel populair.

Vergeleken met de hoge opbrengsten gelden er doorgaans lage straffen. En er bestaat consensus dat de hoge waarde van illegale dierenproducten in het westen de handel voor de armen in Brazilië zeer aantrekkelijk maakt. Dit heeft in 1973 geleid tot de eerste internationale restrictie; de conventie voor internationale handel in bedreigde soorten flora en fauna, ofwel CITES. De handel in dieren op de CITES lijst wordt door de 179 participerende landen gecontroleerd of verboden.

Maar deze maatregel is onvoldoende. De milieupolitie van Belém in Noordoost-Brazilië geeft toe dat de goedbedoelde regels door corruptie vaak worden omzeild. Ook onwetende toeristen die dieren kopen op de lokale markten dragen bij aan het probleem. Want zolang het winstgevend is, en sociaal economische problemen in Brazilië onopgelost blijven, zullen jagers en handelaren het op de steeds zeldzamer wordende dieren gemunt hebben.

Loretta van der Horst ging mee met een illegale jager in Brazilië. Lees haar reportage, die ze schreef in het kader van het NK Kioskverkoop voor Journalisten, hier.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief