Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Food that tastes good, and does good”, zo luidt de slagzin van restaurant Syr. Een burgerinitiatief met een missie: in de keuken en bediening van dit restaurant gaan mensen werken die recent als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. OneWorld sprak met initiatiefnemer Gijs Werschkull.   

Restaurant Syr is een burgerinitiatief, het resultaat van een krachtenbundeling van een groep Utrechtse enthousiastelingen. Onafhankelijk van overheidssubsidies wordt dit restaurant momenteel op poten gezet. Gijs: “Met restaurant Syr laten we zien dat mensen zelf wat kunnen doen in plaats van naar de overheid, of hulporganisaties te kijken.” Restaurant Syr is uit op een win-win situatie: terwijl de werknemers – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – werken aan hun vaardigheden, netwerk en kennis van de Nederlandse taal- en cultuur, genieten de gasten van een heerlijke maaltijd. Zo biedt restaurant Syr arbeidsplaatsen en ontwikkelingsmogelijkheden, vergroot het de positieve zichtbaarheid van de nieuwkomers en wordt de interculturele dialoog bevorderd.

Werken en leren

Restaurant Syr beoogt ongeveer veertig arbeidsplaatsen te kunnen gaan aanbieden. Bovendien gaat een deel van de winst naar opleidings- en carrièremogelijkheden binnen andere organisaties, om zo nog meer impact te creeëren. Gijs: “Ik geloof dat werk het begin is van een integratietraject, niet het einde.”

De gemaakte winst door restaurant Syr wordt goed besteed. Maar er is meer. Restaurant Syr zal Syrische gerechten met een Europese twist serveren – een vernieuwende culinaire ervaring. Bovendien wordt er zoveel mogelijk gewerkt met biologische, lokale- en/of duurzame producten. Het restaurant gaat ook voldoende opties bieden voor vegetariërs en veganisten.

Steentje bijdragen?

Momenteel wordt er druk ‘gecrowdfund’ om het benodigde startkapitaal van 160.000 euro bij elkaar te krijgen. Dit geld wordt gebruikt voor het pand, het interieur, de keuken en het trainen van het personeel. Enthousiast geworden over dit initiatief, en wil je een steentje bijdragen? Dat kan hier. (Let op: investeren is mogelijk tot uiterlijk 21 april 2016). 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief