Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Niet alleen Nederlandse vlaggen genieten met Bevrijdingsdag van de buitenlucht, ook ballonnen laten we maar al te graag de vrije loop. Maar hoe schadelijk is dit nu eigenlijk voor de natuur? Onderzoeksinstituut IMARES (Wageningen UR) zet 5 weetjes op een rij.

 1. Ballonnen reizen soms wel 800 kilometer
  Een paar jaar geleden spoelden veel Nederlandse feestballonnen aan in Normandië.  In de omgeving La Havre werden meer dan tien ballonnen per kilometer kust geregistreerd.​
   
 2. Een gevaar voor dieren
  Dieren kunnen verstrikt raken in de sierslierten en afsluiters van ballonnen. Bovendien zien sommige dieren ballonresten aan voor voedsel en eten het op met als gevolg dat hun maag en darm verstopt raken en ze sterven van de honger.
   
 3. Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing
  Ballonnen gemaakt van latexrubber, dat van natuurlijke oorsprong is, breekt nog niet snel genoeg af in de magen en darmen van dieren. 
   
 4. Aantal dode dieren niet bekend
  Hoeveel dieren er precies doodgaan door verstrikking in of het eten van ballonresten is niet bekend. Minstens twee procent van de onderzochte magen van dood gevonden noordse Stormvogels uit de Noordzee bevatten ballonresten.
   
 5. Keuzes: nut en noodzaak van ballonnen
  Het gebruik van latex-weerballonnen is onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen en daarmee soms van levensbelang voor mensen. Dat ligt anders voor het oplaten van feestballonnen. Die kun je ook gezellig ophangen zodat je er het hele feest nog van genieten.

Wageningen UR onderzoekt de problemen rond afval in zee, in zoet water en in de natuur. Van plastic afval in zee tot onzichtbaar kleine plastic deeltjes in rivieren. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR meten al dertig jaar de hoeveelheid plastics in magen van noordse stormvolgens in de Noorzee. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief