Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een derde van het ontwikkelingsgeld komt nooit op de plaats van bestemming door corruptie, aldus de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.

Meerdere ontwikkelingsorganisaties willen daarom dat het bestrijden van corruptie een onderdeel gaat vormen van de nieuwe wereldwijde ontwikkelingsagenda en zjin in september bijeengekomen in New York om zich sterk te maken voor dit doel.

Kraambedsterfte
Volgens Transparency International (TI), een organisatie die corruptie op de kaart zet, is er een sterk verband te vinden tussen de hoeveelheid corruptie in een land en het halen van bepaalde millenniumdoelen. In landen waar corruptie hoog is, is de kans op sterfte tijdens de bevalling acht keer zo groot dan in landen waar corruptie laag is. Ook de kans dat mensen geen beschikking hebben tot schoon water en sanering is vijf keer zo groot, en de kans dat jongeren analfabeet zijn drie keer zo groot.

Te duur
Corruptie blokkeert volgens TI de toegang tot diensten omdat ze te duur worden. Dit komt door al het geld dat onder de tafel verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis dat normaal te betalen was maar waar opeens meer geld opgehoest moet worden om voorrang te kopen voor dat ene kraambed waar een hele wachtrij voor staat.

Ban Ki-moon
Afgelopen jaar heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon gezegd dat een derde van het ontwikkelingsgeld nooit op de plaats van bestemming komt door corruptie.

Lees meer op: AllAfrica
Foto: Flickr

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief