Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Jeugdwerkeloosheid is een wereldwijd probleem. Ook in België is het voor jongeren moeilijk om aan een baan te komen. Zowel voor Vlaamse, Waalse als Brusselse jongeren is het heel belangrijk dat ze de garantie hebben van goed werk, een salaris en sociale zekerheid na hun afstuderen. Die garantie is er nu niet. Werkeloos zijn heeft een grote impact op jongeren en werkt heel demotiverend. Beleidsmakers en politici gaan ervan uit dat economische groei automatisch leidt tot meer banen. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet klopt. De overheid moet een actieve rol aannemen in het creëren van meer banen. Dit gebeurt nu niet.”

Interviewserie Building BridgesInterviewserie Building Bridges
Wij volgen Jilt en Teun op hun fietsreis van Amsterdam naar Kaapstad. Op Toekomstdenkers vind je iedere twee weken een interview met één van de jongeren die ze onderweg spreken. 

Duurzame banen
“Jongeren gaan vaak van de ene naar de andere tijdelijke baan. Ik vind dat jongeren zich voor langere tijd ergens moeten kunnen ontwikkelen. Daarnaast vinden we het als jeugdraad belangrijk dat jongeren in hun werk iets bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Groene banen, daar lobbyen wij voor bij de overheid. Banen die een positieve bijdrage leveren aan het milieu en aan de maatschappij. Voor belangrijke beslissingen kom je altijd weer bij de overheid terecht. Er wordt natuurlijk niet altijd iets met onze adviezen gedaan. Maar als je problemen blijft aankaarten wordt er wel naar je geluisterd. Dat is mijn ervaring.”

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Werkgelegenheid valt in de nieuwe duurzame ontwikkelingsagenda onder doel acht: Inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen.

Verder kijken
“Mijn indruk is dat de jonge generatie in België meer om zich heen kijkt dan vorige generaties. In mijn functie als jongerenvertegenwoordiger vind ik het belangrijk om de blik van jongeren te verruimen. In andere landen spelen andere problemen op het gebied van mensenrechten, klimaat of educatie. Toch kunnen we deze problemen overal onder dezelfde grote thema’s plaatsen. Een thema als werkgelegenheid speelt wereldwijd maar pakt overal anders uit.”

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief