Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Banksy, de beroemde en anonieme graffiti-artiest uit Groot-Brittannië heeft in oktober een experiment uitgevoerd met zijn eigen, kostbare, werken in de hoofdrol. In plaats van een veiling verkocht hij zijn werk, anoniem, in een straatstalletje in Central Park, New York. Resultaat? Vrijwel niemand was geïnteresseerd.

De artiest zette een filmpje op zijn website waar een man te zien was die zijn schilderijen voor zestig dollar verkocht, alleen stond zijn naam niet op het stalletje of de schilderijen.

Zoektocht
Afgelopen maand heeft Banksy op verscheidene plekken in New York werken van zijn hand geplaatst. Het is aan de New Yorkers om zijn waardevolle werken te vinden. Het stalletje met de schilderijen was één van de werken die de inwoners konden opspeuren.

Het is de naam
Pas na vier uur verkoopt de oude, bebaarde man zijn eerste schilderij. Uiteindelijk heeft hij acht schilderijen verkocht. Totale prijs: 420 dollar. Volgens Molly Crabapple van The Guardian bewijst Banksy dat de integriteit van een artiest snel wordt ondermijnt als hij succesvol is: “De marktwaarde van kunst, net als bij dat van mode, is meer afkomstig van de naam dan de materialen die worden gebruikt.”

Fans betreuren de gemiste kans om een schilderij van Banksy voor een betaalbare prijs aan te schaffen. New Yorker Bea McMonagle zegt: “Ik ben geërgerd dat ik er niet was om er eentje te kopen.”

“Banksy kan een zin op een muur krabbelen en een maand later staat het op de veiling. Maar zelfs Banksy kan zijn werk niet verkopen zonder het Banksy merk.”, aldus Crabapple.
[[{“fid”:”22567″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Banksy sells work for $60 in Central Park, New York”,”class”:”media-element file-default”}}]]
Lees meer op: CNN 
Foto: Youtube

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief