Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Britse kinderbeschermingsorganisaties waarschuwen voor  ‘wonder baby’s’: baby’s van koppels die zeggen in Afrika te zijn bevallen, terwijl ze feitelijk gekocht zijn.

De Britse familierechtbank heeft vijf zaken behandeld van gevallen waar baby’s het Verenigd-Koninkrijk in zijn gesmokkeld door ‘ouders’ waarmee zij niet biologisch verwant zijn. De organisaties zeggen dat het om smokkel van Afrikaanse baby’s gaat en die voor een bedrag van rond de twaalfduizend pond worden verkocht aan Britse stellen met een donkere huidskleur en een kinderwens. De kinderbeschermingsorganisaties gaan maatschappelijk werkers helpen bij het opsporen van de ‘wonder baby’s’.

Wonder pastoor
Volgens de BCC speelt het christelijke geloof een rol bij de ‘wonder baby’s’. In 2011 werd de in Engeland woonachtige Keniaanse pastoor Gilbert Deya in Groot-Brittannië veroordeeld voor kindersmokkelpraktijken en uitgeleverd aan Kenia. Inmiddels is hij weer in Groot-Brittannië waar hij een aantal kerken bezit. Deya beweerde dat hij door middel van gebed koppels kon helpen zwanger te worden.

Onthutsing
De voorzitter  van Children and Families Across Borders(CFAB) Andy Alvin is onthutst dat in de 21e  eeuw baby’s te koop worden aangeboden. ‘‘Ik was ervan overtuigd dat de verkoop van mensen was gestopt met de afschaffing van de slavernij”. Volgens de BBC gaat het om arme analfabetisch vrouwen die vaak worden gedwongen om hun baby af te staan.

App
De kinderbeschermingsorganisaties hebben, onder andere, een informatiefolder en een app gemaakt waarin wordt aangegeven wat signalen zijn van deze vorm van smokkelen en waar hulpverleners zulke zaken kunnen aankaarten.

Baby houden
Volgens BBC zijn sommige koppels er daadwerkelijk van overtuigd dat ze op miraculeuze wijze zijn bevallen. Andere koppels zijn zich bewust van de misdaad maar verschuilen zich achter het motief dat het een wonder betreft.

In oktober 2012 besloot een Britse rechtbank dat een koppel een Nigeriaanse baby mocht houden, ondanks het bewijs dat de moeder niet de biologische moeder is. De vrouw zegt te zijn verdoofd. Bij het ontwaken lag er een kind op haar borst, aldus de BBC. De rechter  geloofde hun onschuld.

Foto: Josh Hunter

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief