Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de eerste helft van de wedstrijd strijden de vrouwen om hun verworvenheden in het gezinsleven. Beide teams kiezen voor kleine gezinnen. Argentijnse vrouwen krijgen gemiddeld 2 kinderen, Zwitserse vrouwen 1. De Zwitserse dames hebben de overhand in de wedstrijd als het gaat om veiligheid bij de zwangerschap en de bevalling. Moedersterfte (zie hieronder) komt in Zwitserland slechts bij 8 op de 100.000 geboortes voor. In Argentinië is dat 77 op de 100.000.

Ook de Zwitserse baby’s hebben iets betere overlevingskansen. Slechts 3 van de 1000 pasgeborenen haalt het eerste levensjaar niet. Maar de Argentijnse baby’s doen het ook niet slecht op het WK: de babysterfte in Argentinië is 12 op de 1000. De kans op babysterfte is bij tienermoeders groter dan bij oudere moeders. In Argentinië worden 54 van de 1000 baby’s geboren bij een tienermoeders, in Zwitserland maar 1 van de 1000.   
 
Tweede helft
Na de rust neemt Argentinië het initiatief. Op de arbeidsmarkt streven deze dames de Zwitserse voorbij. Ze hebben natuurlijk al een grote morele voorsprong, met hun vrouwelijke president Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner. Hoewel de Zwitserse regering, de bondsraad ook voor de helft uit vrouwen bestaat. Maar in de parlementen (zie hieronder) streven de Argentijnse dames de Zwitserse voorbij. In het Argentijnse parlement is 37 procent van de leden vrouw, in het Zwitserse parlement 28 procent.  

Beslissende treffer
De genadeslag in de laatste minuten van de wedstrijd wordt gegeven door de Argentijnse dames. Terwijl in Zwitserland maar 13 procent van de senior managementfuncties ingevuld wordt door vrouwen, is dat in Argentinië 25 procent. Zwitserland behoort hiermee tot de tien laagst scorende landen wereldwijd en ligt uit het WK.

Over de auteur

Ellen de Lange schrijft over klimaat en duurzaamheid en was projectleider data bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief