Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Zoals in Nederland moet je auto in Zambia elk jaar ook een algemene periodieke keuring ondergaan genaamd ‘fitness test’. Bij ons kan dit bij elke grote autogarage maar hier is dit voorbehouden aan de R.T.S.A. Road Transport and Safety Agency. In de hoofdstad Lusaka zijn er 2 plaatsen waar je dit kunt doen en voor de gehele omgeving buiten Lusaka is het dus ook noodzakelijk om honderd(en) kilometers te reizen om je auto te laten keuren. Nu verwacht je natuurlijk dat dit agentschap het erg professioneel aanpakt maar het gaat toch wat anders…

 

Met de auto van mijn baas (dikke Ford 4X4) uit 2010 ging ik naar de RTSA voor een nieuwe ervaring. Eerst parkeren op een met plassen bezaaidde zandweg buiten de gate en gevraagd wat de procedure is. “Mwalibjanji boss” graag eerst betalen in het kantoor aan de overkant van de weg. Zo gezegd….niet zo gedaan. Na 25 minuten in de rij was ik aan de beurt en kon ik 10 dollar aftikken voor de test. Terug naar de auto, de gate binnen rijden en parkeren in 4 rijen van 6 auto’s. Wat nu? Wachten op een keuringsagent die na 20 minuten kwam. Hij had een hele lijst met allerlei zaken die nagekeken en gekeurd moeten worden. Graag de motorkap open, ik vroeg “de auto starten meneer?” Dat hoefde niet, alleen knipperlichten…links…rechts… “Heeft u een gevaren driehoek?” Ik zei ja die heb ik maar die zit ergens hier en …..”ok meneer, geen probleem” …krabbel..krabbel….GOEDGEKEURD! Dus ik vroeg “dit is het?”.

 

Laatste stap is terug naar het kantoor met het goedgekeurde rapport zodat je een sticker krijgt die je op je voorruit kunt plakken zodat de politie je niet langer lastig valt met vragen over dat je auto goedgekeurd is. Wachten in de rij (10 minuten maar) en de man vroeg aan mij wat het bouwjaar van de auto is. Ik keek op mijn document en zei 2010 hoezo? Ow…meneer dan heeft u de eerste 4 jaar geen fitness test nodig maar pas in 2014! Aaarrrggghh….dat hadden ze me wel eens eerder kunnen vertellen voordat ik 10 dollar betaalde en een halve dag kwijt ben van mijn tijd.

T.I.A.*

 

 

 

 

* This Is Africa: term die regelmatig wordt gebruikt als er iets gebeurt wat uitsluitend in Afrika gebeurt en in de Westerse wereld nooit voor zal komen. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief