Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het gratis programma Detekt richt zich op mensen die door hun activiteiten of beroep aantrekkelijk zijn voor spionage. Vaak zijn journalisten, mensenrechtenactivisten of politieke tegenstanders het slachtoffer van ‘spyware’. De spywaretechnologie biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld skype-gesprekken af te luisteren of om persoonlijke mails te lezen.

“Detekt is een tool die activisten veiligheid biedt. Maar uiteindelijk zijn strenge controles nodig op het gebruik van en handel in deze technologieën om te voorkomen dat ze worden gebruikt voor misbruik of het schenden van mensenrechten”, zegt Marek Marczynski, hoofd van de afdeling Leger, Veiligheid en Politie bij Amnesty International.

Hoe makkelijk het is om aan deze spywaretechnologie te komen is zorgwekkend.  Zo haalde een 19-jarige jongen uit Rotterdam de ‘spyware’ van internet.

Detekt verwijdert de eventuele ‘spyware’ niet, het test de computer alleen op de aanwezigheid. De website legt uit hoe je Detekt gebruikt, maar waarschuwt ook dat het niet alle ‘spyware’ herkent, en dat het programma er soms naast zit. Daarom is het verstandig om een expert erbij te halen als Detekt verdachte bestanden opmerkt.

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief