Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een slaapplek, een warme maaltijd en een douche. Vluchtelingen die te laat zijn voor de bus van Amsterdam Centraal naar Ter Apel kunnen sinds gisteren terecht bij het opvang- en inloophuis Blaka Watra van De Regenboog Groep. “Onze vrijwilligers halen de asielzoekers ’s nachts van het station. Zo hoeven ze niet in de kou te blijven rondzwerven”, aldus Chulah Berkowitz van De Regenboog Groep.

Blaka Watra 

Het inloophuis Blaka Watra bevindt zich naast het Centraal Station. Vluchtelingen krijgen hier een warme maaltijd, een douche, schone kleding en de volgende ochtend ontbijt aangeboden. De komende weken worden er naar schatting 1500 vluchtelingen in Amsterdam verwacht. 

Burgemeester Eberhard van der Laan maakte afgelopen dinsdag bekend dat Amsterdam tijdelijk noodopvang voor vluchtelingen gaat inrichten. Dit op verzoek van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Door de plotselinge grote toestroom van vluchtelingen naar Amsterdam is de opvang hard nodig. “De afgelopen weken zagen we hier al regelmatig groepjes vluchtelingen”, zo vertelt Berkowitz. “Dat waren er dan hooguit zeven á acht. Vanaf dinsdag komen ze soms met tientallen tegelijk aan.”

vluchtelingen_blaka.jpg

Doordat de vluchtelingen niet allemaal direct naar Ter Apel vervoerd kunnen worden, worden ze op Amsterdam Centraal door de vreemdelingenpolitie zelf geregistreerd. Vervolgens worden ze per bus naar een tijdelijke noodopvanglocatie gebracht. “In een gymzaal van het Calland college, in Nieuw-West, is nu een tijdelijke opvangplek voor 300 mensen gecreëerd. Gezien de aantallen, vrees ik dat het snel vol zal zitten. Alleen gister al kwamen er ruim negentig asielzoekers binnen.”

Opvanglocaties:

 

-De Wethouder Verheijhal

 

-Sportzaal aan de Polderweg in Amsterdam-Oost

 

-Sportcentrum Caland aan de Eliza van Calcarstraat in Osdorp

In het onderkomen van De Regenboog Groep kunnen ze maximaal dertig mensen opvangen. Berkowitz: “De vluchtelingen die hier ‘s nachts aankomen halen we zo veel mogelijk zelf van het perron af. Onze vrijwilligers zullen in samenwerking met de spoorpolitie de komende nachten over het station patrouilleren. We bieden ze een slaapplek, een warme maaltijd en een douche aan. De volgende dag worden ze op de bus naar de opvanglocatie in Amsterdam-West gezet.”

donaties Een greep uit de donaties die ze de afgelopen dagen bij Blaka Watra binnen kregen ​

Marit Postma, manager bij De Regenboog Groep, heeft vannacht op het station vijf mannen uit Syrië onderdak aangeboden. “De vluchtelingen die hier ‘s nachts rondlopen zijn vaak te laat voor de bus naar Ter Apel en blijven vervolgens hier rondzwerven”, zo vertelt Postma. “Ze zien er erg moe uit en  sommige hebben geen idee van waar ze zijn. Argwanend zijn ze wel, maar ook al spreken ze niet dezelfde taal, ze gaan uiteindelijk allemaal wel gemakkelijk met je mee. De meeste zijn ook al weken onderweg; ze hebben al lang de regie uit handen gegeven.” 

 

 

Over de auteur

Redacteur fair fashion

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief