Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het gerucht ging al een uurtje rond, de onderhandelaars zouden eruit zijn. Maar toen er uit de vergaderzaal applaus klonk, wisten de aanwezige campagnegroepen en journalisten het zeker: er is een akkoord.

Even leek het niet te gaan gebeuren. Sterker nog, er werd in de wandelgangen van het VN-hoofdkwartier in Addis Abeba gefluisterd dat de onderhandelingen misschien zouden gaan klappen. De G77 en de westerse landen (die onofficieel de 'likeminded group' werd genoemd) stonden lijnrecht tegenover elkaar wat betreft het promoveren van de UN Tax Committee naar een internationaal belastingorgaan. De G77 eiste dat, de OESO-landen wilden er niet op in gaan. Drie dagen lang werd er over een paragraaf in het akkoord onderhandeld.

Zelfs de naam, de Addis Abeba Action Agenda, is mooi

Woensdagmiddag nam de voorzitter van de Main Committee, waar de tekst van het akkoord wordt geschreven, het initiatief om in een kleinere groep door te onderhandelen. De G77 had al een paar afgevaardigden het mandaat gegeven namens hen te onderhandelen. De voorzitter vroeg de likeminded hetzelfde te doen.

Woensdagavond, nadat het akkoord werd aangenomen door de Main Committee, zei de voorzitter, minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopie Tedros Adhanom Ghebreyesus tegen OneWorld: "Ik ben heel blij dat het eindelijk gelukt is. Overleggen in een kleinere groep was essentieel om nader tot elkaar te komen. Dit is een mooi akkoord waarop we als G77 verder kunnen bouwen. Zelfs de naam, de Addis Abeba Action Agenda, is mooi." Er was Ethiopie veel aan gelegen tot een akkoord te komen. De conferentie is de eerste grote VN-top in het land. Als er geen akkoord was bereikt, zou dat als een afgang voor het gastland worden gezien.

Paragraaf 29 van het Addis Ababa Akkoord, over de UN Tax Committee, aangenomen tijdens Financing for Development.

De paragraaf waarover drie dagen lang op het scherpst van de snede is onderhandeld.

Wat is nu precies het compromis? Onder druk van de G77, geleid door India, Brazilie en Zuid-Afrika, zijn er een aantal zinnen opgenomen in paragraaf 29 van het Akkoord, die VN-lidstaten de mogelijkheid geven leden voor de UN Tax Committee aan te dragen. Maar het blijft expliciet een commissie van experts, geen governing body met regelgevende macht.

Verschillende campagnegroepen, die flink hebben gestreden voor het promoveren van de UN Tax Committee tot Global Tax Body, reageerden teleurgesteld. Martin Hoskj, internationaal campagneleider belastingen van Action Aid, zei: "De beslissing is een verschrikkelijk falen en een klap voor het gevecht tegen armoede en onrecht. Het betekent dat ontwikkelingslanden nog altijd geen gelijk recht van spreken krijgen in het rechtzetten van oneerlijke belastingregels."

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief