Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het project ‘Weather info for all’ koppelt weerstations aan gsm-masten. Waarnemingen en voorspellingen worden door ge-sms’t naar vissers op het Victoriameer of naar plaatselijke boeren. Op deze manier weten zij wanneer er regen wordt verwacht of als er storm op komst is. Uiteindelijk moeten er in Afrika vijfduizend weerstations geïnstalleerd worden.

Weather for allInmiddels is het eerste deel van het project afgerond. "Rondom het Victoriameer hebben we negentien weerstations gebouwd", vertelt Martin Frick, directeur van het Global Humanitarian Forum. "Jaarlijks overlijden er vijfduizend mensen op dit meer door slecht weer en ongelukken." Bij de opzet van het project werd er vooral tegen praktische zaken aangelopen. "Er is 24 uur per dag en zeven dagen per week elektriciteit nodig", vertelt projectmanager Jay Wilson van de GHF. "Daarnaast is het belangrijk dat de locatie veilig is en dat er goede onderhoudsregelingen zijn." Het Global Humanitarian Forum werkt voor dit project samen met de mobiele telefoon providers Zain en Ericsson. Daarnaast zijn de Columbia Universiteit en de World Meteorological Organization (WMO) er bij betrokken.

Het systeem is ook handig voor de landbouw. "Stel je voor dat je boer bent in Afrika", zegt Frick "Je moet leven van je eigen gewassen maar het regent niet. Je hebt geen tweede winkel achter de hand, dit is je inkomst en je leven." In maart is het regenseizoen, maar door de klimaatverandering veranderen de seizoenen. Het nationale weerbericht heeft niet de juiste apparatuur om het weerbericht goed te voorspellen. "Als de boeren weten dat het regenseizoen eraan komt, kunnen ze zich wel voorbereiden", vertelt Wilson. Zoals de naam al zegt, moet ‘Weather info for all’ ervoor zorgen dat boeren, vissers en lokale gemeenschappen in Afrika voortaan voorbereid zijn op het weer.

 Het Global Humanitarian Forum is een onafhankelijk en onpartijdig platform waar verschillende leden samenwerken om belangrijke humanitaire moeilijkheden te overwinnen. Zoals Kofi Annan, president van de GHF, op 18 juni 2009 in Genève zei: "Werelds armste mensen zijn ook de meest kwetsbare als het gaat om de gevolgen van klimaatverandering." Door gebruik te maken van 21-eeuwse technieken wil GHF de humanitaire uitdagingen overwinnen.

De mobiele telefoon is een perfect communicatiemiddel voor Afrika. Volgens Frick is het de bedoeling dat in 2010 meer dan zestig procent van de Afrikaanse bevolking een mobiele telefoon heeft. "Ook de armste mensen in Afrika hebben een telefoon. Gemeenschappen in een klein dorp, hebben bijvoorbeeld maar één mobiel nodig. De mensen kunnen daar het weerbericht dat via die mobiel binnenkomt met elkaar delen."

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief