Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In haar nota geeft Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan dat ontwikkelingsorganisaties hun waakhond-rol weer moeten versterken. De ontwikkelingssector heeft altijd als een Don Quichote gestreden tegen de vermeende brengers van onrecht, zoals multinationals. Maar Jolein Baidenmann en Maaike Blom pleiten voor een nieuwe rol van de ontwikkelingssector: die van een verleider. Een Don Juan.

De mondiale uitdagingen van klimaatverandering, schaarste van grondstoffen en armoede zijn groot. Het bedrijfsleven claimt dat zij via haar internationale inspanningen een positieve impact heeft op deze uitdagingen. Volgens de minister moeten NGO’s als waakhond optreden, om het bedrijfsleven en overheden te controleren op hun gedrag. Wij pleiten ervoor dat de sector de rol van waakhond breder oppakt dan wijzen met het vingertje als het ergens mis gaat. Wij pleiten voor een sector die zich opstelt als Don Juan, in plaats van als Don Quichote, door het bieden van een aantrekkelijk toekomstperspectief en het verleiden van relevante partijen tot positieve actief.

 

Jolein Baidenmann en Maaike Blom zijn partners van adviesbureau ISDuurzaam en inhoudelijk actief op het snijvlak van duurzaamheid en internationale samenwerking, op professioneel en politiek gebied. 

Het bieden van een aantrekkelijk toekomstperspectief
Een eerste taak van de ontwikkelingssector is om de samenhang der dingen te duiden. Leg ons uit hoe mondiale grondstoffenschaarste samenhangt met energievoorziening in Europa, met de landgrabbingsactiviteiten van opkomende machten als China, met de impact op biodiversiteit in Latijns-Amerika en de stijgende voedselprijzen in Afrika. En bied een wenkend perspectief. Daar ligt een grote uitdaging voor het maatschappelijk middenveld in Nederland: een beeld formuleren van een aantrekkelijke toekomst, een plaatje van hoe de wereld er dan uitziet. Zorg dat het een aantrekkelijk plaatje is voor alle relevante partners. Vanuit de mondiale verbanden en de geformuleerde toekomstrichting kunnen dan parameters voor beïnvloeding worden benoemd. Waar kan het grote systeem worden beïnvloed? En door welke partijen, op welk niveau?

Het verleiden van relevante partijen tot positieve actie
De volgende stap is het verleiden van partijen die in staat zijn parameters te veranderen, door hen een concreet voorstel te doen. Verleiden betekent een aantrekkelijk perspectief bieden voor de andere partner. Voorwaarde hierbij is te denken als degene die je wilt overtuigen. Spreek haar taal, begrijp haar belangen, haar verlangen. En maak dus het maatschappelijke rendement financieel hard.

Vanuit die heldere blik op hoe er aan de knoppen zou moeten worden gedraaid, en begrip voor de contouren waarbinnen andere partijen hun werk moeten doen, is een waakhond-rol verleidelijk, effectief en integer in te vullen. Want een waakhond hoeft niet altijd op te treden als een heetgebakerd keffertje; het kan ook de goedaardige loebas zijn, die je een paar meter verder trekt, zonder dat je er erg in hebt.
 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief