Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

aidsribbon200730 november | Koningin bezoekt Nationaal Congres Soa*Hiv*Aids

Koning Beatrix  zal het Elfde Nationaal Congres Soa*Hiv*Aids op vrijdag 30 november 2007 bezoeken. Dit jaarlijks terugkerende congres richt zich op zowel de Nederlandse als de internationale soa- en aidsbestrijding. Het congres vindt plaats in het RAI Congrescentrum in Amsterdam en wordt georganiseerd door het Aids Fonds, Soa Aids Nederland en STOP AIDS NOW! Dit jaar staat het congres in het teken van ‘leiderschap’. Klik hier voor het programma.

 

30 november 2007 | AIDSmemorial.nl

Tijdens het Nationale Congres Soa*Hiv*Aids in de RAI in Amsterdam wordt AIDSmemorial.nl gepresenteerd. Deze site is een plaats waar mensen de herinnering aan hun dierbaren, die zijn overleden ten gevolge van aids, levend kunnen houden. Het fundament van de site is de Nederlandse Quilt; de verzameling naamvlaggen die ter nagedachtenis van overledenen werden en worden gemaakt. Er is plaats voor verhalen, foto’s, video’s, muziek of herinneringen in andere vorm. De site is zo ingericht dat ieders bijdragen vrij eenvoudig kunnen worden toegevoegd. Kijk op 30 november op www.aidsmemorial.nl .

 

Tentoonstellingen:

  

zambia zambia foto geert van kesteren
Foto: Geert van Kesteren

24 november 2007 | 10 februari. Tentoonstelling: Zambia! Zambia!

 

 

Tentoonstelling van de fotograaf Geert van Kesteren over Zambia. Hij laat een land zien dat worstelt met armoede en aids, maar dat ook vol levenslust en liefde is. Deze tentoonstelling kwam mede tot stand met steun van het Aids Fonds.Kunsthal, Meuseum park, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam. www.kunsthal.nl .

 

 

 

28 november – 4 december | Fototentoonstelling ‘Children at Risk’

In de week van Wereld Aids Dag (28 november – 4 december) is de fototentoonstelling ‘Children at Risk’ te zien van fotojournalist Adriaan Backer. Zijn portretten hangen niet in een museum, maar zijn op straat in 4000 abri’s in het hele land te zien. Vanaf Wereld Aids Dag (1 december-10 december) staat de hele collectie ook bijeengebracht op het Museumplein in Amsterdam.

 

Consumentenacties:

 

1 december | Levi’s komt met speciale T-shirts

Levi’s verkoopt rondom Wereld Aids Dag in al zijn winkels in Nederland een uniek T-shirt. Het is gemaakt van 100 procent organische katoen en is exclusief ontworpen door de Levi’s-Studio. De opbrengst gaat naar het Aids Fonds. Het inspirerende rood/blauwe motief staat ook op de verpakking van Durex-condooms die gratis worden uitgedeeld in alle Levi’s winkels. De oplage van de T-shirts is beperkt. www.levi.nl

 

aids dag levi_t-shirt1 december | ArtBags van STOP AIDS NOW!

De ArtBags zijn inmiddels een bekend fenomeen. Dit jaar zijn ze ontworpen door modeontwerper Percy Irausquin, industrieel designer Marcel Wanders en kunstenares Yvonne Zomerdijk. Voor € 5,- is hij te koop bij de Bijenkorf, Bruna, Shell stations, Fair Trade winkels en Cinderella. De productie is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De opbrengst gaat naar STOP AIDS NOW!-projecten. Op 1 december, Wereld Aids Dag, kun je de ArtBag in de Amsterdamse Bijenkorf in ontvangst nemen uit handen van bekende Nederlanders.

 

Podia:

 

1 december | LoveDance

LoveDance is het Avond- & Nachtspektakel in Paradiso te Amsterdam en vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 december 2007. LoveDance is een feestelijke en stijlvolle afsluiting van Wereld Aids Dag, en het event is een benefiet ten behoeve van het Aids Fonds. Zie voor het programma en informatie over kaarten: www.lovedance.nl

 

26 november t/m 2 december | Theateractie STOP AIDS NOW!

Ook dit jaar doen diverse theaterproducties mee aan de theateractie van STOP AIDS NOW! Tot nu toe hebben de volgende theaterproducties hun medewerking al toegezegd: Zeg ‘ns AAA, Femmage, Holiday on Ice, de musicals Hair, Tarzan, Evita, Musicals to the max, Route 66 en Ciske de Rat, het Nederlands Danstheater, Dansschool De Chatel met 4 Go en de shows van Jörgen Raymann, Sanne Wallis de Vries, Andre van Duin, Jetty Mathurin en Brigitte Kaandorp.

 

1 december  | Speak Up Against AIDS – Poetryfestival

Stichting Aids on Stage zoekt mensen die een gedicht, een raptekst, een songtekst of een ervaring over leven met hiv/aids willen delen. Het winnende gedicht zal op een Boomerang kaart gedrukt worden en in Amsterdam en Leiden worden verspreid. Op 1 december zal tijdens het Speak Up Against AIDS festival in danssalon InCasa in Leiden de beste inzending door het publiek worden gekozen. Een vakjury maakt een voorselectie. Tijdens het festival zullen er nog meer acts zijn zoals een film over hiv en een breakdanceoptreden. Eveneens zal naar aanleiding van het festival een bundel gedrukt worden met hierin de mooiste, ontroerendste en meest sprekende verhalen en gedichten. Voor meer info zie www.aidsonstage.nl  en www.playyourpart.nl
poetry_against_aids

 

1 december | Red Ribbon concert in Zwolle

Kom op zaterdag 1 december, Wereld Aids Dag, naar het concert Red Ribbon in Zwolle. Met optredens van Kees Kraaijenoord, Orville en gospelkoor D-Light en voorafgaand aan het concert een afwisselend programma met indrukwekkende workshops en boeiende sprekers. Ook is er voor alle bezoekers van de workshops een Afrikaans ‘fair’ buffet. Voor €20,- heb je al een kaart voor het volledige programma (concertkaarten € 12,50 per stuk) Bestel hier kaarten. 

 

Films en documentaires:

 

25 november | ‘Dansen op de Vulkaan’

In de documentaire ‘Dûnsje op de Fulkaan’ kijkt de Friese regisseur Simon Haringa met 10 mannen terug op Koninginnedag 1985. Op deze dag komen traditioneel duizenden homo’s uit het hele land samen in Amsterdam, om er te feesten. De beelden van dit feest tonen een vrolijke massa maar langzaam wordt duidelijk dat de dag werd overschaduwd door de dreiging van een nieuwe dodelijke ziekte, aids. De documentaire ‘Dansen op de vulkaan’ is tot stand gekomen met steun van het Aids Fonds.

deel 1: zondag 25 november 2007 om 13.55 uur, Nederland 2

deel 2: zondag 2 december 2007 om 13.55 uur op Nederland 2

 

1 december | ‘Aids Avenue’

De Nederlandse documentairemakers Mildred Roethof en Gouden Kalf-winnares Meral Uslu bezochten de wijk Khayelitsha in Kaapstad, in de volksmond Aids Avenue genoemd, omdat een op de drie inwoners hiv of aids heeft. Voor Aids Avenue hebben Mildred Roethof en Meral Uslu meer dan een maand in Khayelitsha gefilmd.

za 1 dec 16.30 uur, NED 3. Interviews door documentairemakers Mildred Roethof en Meral Uslu.

 

28 november | Aids Fonds & IDFA

Tijdens het IDFA gaat de documentaire Bambara Blues in première. De film is gemaakt met financiële steun van het Aids Fonds en vertelt het aangrijpende verhaal van de griotte Ami Diarra uit Mali. Het is haar missie om aan de lokale bevolking voorlichting te geven over hiv en aids. Regie: Jacqueline van Vugt

Wanneer? 28 november | 20.00 uur | Pathe de Munt zaal 9 en 1 december | 12.00 uur | Tuchinski zaal 6. Kaart(en) bestellen: IDFA

 

Het thema hiv en aids komt ook voor in de volgende documentaires:

 

 

WeAreTogether_fotointekst
Beeld uit ‘We Are Together’

We Are Together, Paul Taylor, Engeland, 2006, 83′.

 

 

Tegen de achtergrond van de verwoestende aidsepidemie in Zuid-Afrika, put een groep weeskinderen kracht uit harmonische samenzang.

 

 

 

Into the Light, Peter Glenn, VS, 2007, 82′

Lerares en sociologe Mama Lyimo onderneemt een 40 daagse rondreis door Tanzania om de aidsepidemie in haar thuisland in kaart te brengen.

 

Keiskamma – A Story of Love, Miki Redelinghuys, Zuid-Afrika, 2007, 90′

Het Zuid-Afrikaanse dorp Hamburg herbergt vele hiv/aidspatiënten. Om het verhaal te vertellen van hun dramatische strijd om kinderen te redden van deze epidemie, hebben 130 dorpsvrouwen een wandtapijt geweefd dat nu als altaarstuk de wereld rond gaat.

 

Angels in the Dust, Louise Hogarth, VS, 2007, 94′

Het gezin Cloete bestiert een weeshuis in Zuid-Afrika. Ze zorgen voor de door aids geteisterde samenleving en bieden onderwijs.

 

 

Activiteiten wereldwijd

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief