Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Johan Driessen heeft niet zo’n heel lang, maar wel een heel duidelijk verhaal, zo zegt hij zelf. Subsidies voor hulpclubs moeten worden afgeschaft. De PVV legt de eis om 4 miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp keihard op de onderhandelingstafel.

Ontwikkelingsorganisaties moeten voortaan hun eigen broek gaan ophouden, niet hun handje. Alle subsidies voor ontwikkelingsorganisaties moeten worden afgeschaft. Het is gewoon onverantwoord dat we een staatsschuld hebben van 400 miljard euro, en dan miljarden gaan uitdelen in het buitenland. Wij willen bezuinigen op de subsidies voor ngo’s. Daar zullen we ook keihard op inzetten bij de onderhandelingen in maart.
Dat wil niet zeggen dat we vinden dat hulpclubs als ICCO en Cordaid moeten verdwijnen. Wij vinden het prima dat ze er zijn, maar ze moeten zelf hun geld ophalen. De N van ngo staat voor non-gouvernementeel. Een organisatie die de helft van haar inkomsten van de overheid krijgt, is allesbehalve non-gouvernementeel, maar juist gouvernementeel.

Geen imagoschade
Nederland heeft altijd erg veel ontwikkelingshulp gegeven in vergelijking met andere Europese landen. Ik denk niet dat het slecht is voor het imago van Nederland als we minder geld sturen. Neem de Italianen, die hebben heus niet minder geëxporteerd omdat ze minder aan ontwikkelingshulp doen. Misschien komen Nederlanders straks minder snel in aanmerking voor prestigieuze baantjes bij de Wereldbank of de Verenigde Naties. Maar om voor die baantjes nou 4 miljard euro te gaan uitgeven.

Wel noodhulp
De PVV vindt natuurlijk niet dat we mensen in nood aan hun lot moeten overlaten. Wij zijn voor noodhulp bij bijvoorbeeld een watersnoodramp of een hongersnood. Als bijvoorbeeld al-Shabaab in Somalië mensen laat verhongeren, zien wij het als onze morele plicht om die mensen te helpen, ook al is hun honger niet onze schuld.
Ik ben me ervan bewust dat noodhulp een dure vorm van hulp is. We willen er ongeveer 200 miljoen euro per jaar voor uittrekken, niet meer. Of het niet efficiënter is om te investeren in onderzoek of ontwikkeling om rampen te voorkomen? Met preventie zijn nog hogere bedragen gemoeid. Bovendien: laat de Pakistanen zelf een goede dijk bouwen. Waarom bouwen ze wel atoomwapens maar geen betrouwbare dijken? Ook zullen veel Nederlanders het niet begrijpen als we wel geld geven aan onderzoek, en niet helpen als ergens mensen doodgaan.

Vrijhandel
Er is geen aantoonbaar verband tussen de mate van ontwikkelingshulp, en de mate van economische groei. Vrijhandel zal landen in Afrika en Azië wel helpen, daar zijn we dus voor. Geen aid, maar trade. Een Keniaanse minister zei me: ‘wij willen jullie hulp niet, wij willen handel’. Of we, als we ontwikkelingshulp afschaffen, ons niet hard moeten maken om handelsbarrières te slechten? Ja, maar niet via allerlei gesubsidieerde lobbyclubjes. Politieke partijen kunnen vrijhandel in het debat aankaarten.

Eigen verantwoordelijkheid
Een klein landje als Nederland kan niet de hele wereld redden. Wij zorgen voor Nederland, andere regeringen moeten voor hun land zorgen. Ze moeten welvaart beter verdelen. In Nairobi (Kenia) grenst een chique golfbaan letterlijk aan de grootste sloppenwijk. In delen van Ethiopië is er een voedseloverschot, in andere delen is er hongersnood. Dat betekent dat die overheid faalt.
Ik vind niet dat de overheid, de staat, de taak heeft om Nederlanders op te voeden, om ze te vertellen dat de ene soort koffie eerlijker is dan de andere. Mensen moeten zelf weten wat ze kopen. De overheid heeft ook niet de taak om windmolens te bouwen. Die draaien niet op wind, maar op subsidie. De PVV is trouwens wel voor kernenergie, daarmee wordt Nederland minder afhankelijk van olie.

Crisis
Het is crisis, en we kunnen elke euro maar één keer uitgeven. Wij vinden dat de overheid zich moet terugtrekken. We moeten niet nóg meer subsidies uitgeven maar de euro’s die we hebben, uitgeven aan de belangrijkste zaken. Wij kiezen voor veiligheid, zorg, onderwijs en onze sociale zekerheid. En heel veel Nederlanders zijn het met ons eens. Ontwikkelingshulp is de populairste post om op te bezuinigen.

Johan Driessen is PVV-woordvoerder ontwikkelingshulp en subsidies in de Tweede Kamer. Hij studeerde rechten in Nijmegen en Wenen.
 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief