Karin, Juliëtte, Berend en Gijsbert in Nieuwegein. Ze wonen sinds juni 2017 in hun zelfgebouwde tiny house. Beeld: Fleur van Munster

Welkom in tiny house-dorp Klein Huizen

Vlak voor de winter belden we met tiny house-bewoners Karin Prins en Gijsbert Schutten. Ze stonden op het punt hun eerste offgrid-winter te beleven. Nu die voorbij is, gaan we langs om te kijken hoe het hun zonder centrale verwarming is vergaan.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Hoe krijgen we het toch voor elkaar”, dacht Karin na de zoveelste mistige decemberdag. “In december was de minste zon in 30 jaar.” En dat was uitgerekend de eerste winter die ze zonder stroom- of gasaansluitingen doorbrachten in hun zelfgebouwde tiny house, waar ze sinds juni 2017 in wonen.
Beeld: Fleur van Munster
Gijsbert: “De zonnepanelen namen gewoon niks op. De eerste avonden vind je kaarsjes romantisch, maar daarna wordt het vervelend. We waren uiteindelijk tot en met februari afhankelijk van een aggregaat.”

Maar toen kwam in februari de zon terug. Het was nog koud, maar helder. ”Dat was een euforisch gevoel”, zegt Karin. “We hadden niet verwacht dat we zo vroeg in het jaar al zoveel energie van de zon zouden hebben.”

Hun huisje staat op een grasveld aan een uitloper van rivier de Lek in Nieuwegein. Aan de ene kant kijk je uit op een allesbehalve charmant bedrijventerrein, maar keer je je om, dan zie je niets dan ruimte: gras, bomen, paarden zelfs. Aan het huisje zelf vallen de zonnepanelen op het dak meteen op. Sinds april draait hun boiler bijna helemaal op de zon in plaats van op de aangesloten houtkachel. De twaalf panelen leveren 1300 watt van de 1400 watt die nodig is, het laatste restje komt van accu’s.

Winterharde Tiny Houses

Het huisje van binnen, met boven de slaapplek van Juliëtte en onder het bedje van Berend.Beeld: Fleur van Munster
Gijsbert bij het “duurste hok van het huis”.Beeld: Fleur van Munster

Houtkachel

Beeld: Fleur van Munster
Gijsbert opent de deur van “het duurste hokje van het huis” om het allemaal te laten zien. Een ronde grijze boiler vult bijna de hele kast. Er zit 200 liter water in, dat wordt verwarmd door de zonnepanelen en de houtkachel. Het warme water gaat naar de keuken en de douche. Erboven hangen vier accu’s, samen goed voor 4 kilowattuur. “Dat is genoeg stroom voor een week.” Ze gebruiken die voor de koelkast, afzuiger in de keuken en het opladen van laptops en telefoons. “We willen het liefst overstappen naar lithium-accu’s, die mag je 100 procent ontladen, maar die zijn veel duurder.” Bij deze loodaccu’s is het slecht voor de levensduur als ze verder dan de helft ontladen worden – best onhandig als je grotendeels afhankelijk bent van de zon.
Hoe is de winter verder bevallen? Karin: “’S ochtends moesten we vaak vroeg ons bed uit om de kachel aan te doen, dan was het heel koud in huis. Dat is wel anders dan bij centrale verwarming. En het plan was om in de winter de veranda af te sluiten met tentdoek, om daar bij de kachel een extra warme ruimte te hebben, maar daar is het niet van gekomen. Dat is jammer, want het is de helft van onze leefruimte.” Is de liefde voor het tiny house-leven dus een beetje bekoeld? Karin: “Neeeeee. Het hoort er gewoon bij. Volgende winter komt het er hopelijk wel van om de veranda af te sluiten. En we willen ook een mini-hout-kacheltje voor binnen, die heeft de buurvrouw ook.”
Juliëtte en Berend in de tuin, daarachter het huisje van een van de buren.Beeld: Fleur van Munster
Buurvrouw? Toen we ze voor de winter spraken, woonden ze nog alleen. Inmiddels zijn ze onderdeel van een tiny house-dorpje; heel toepasselijk Klein Huizen gedoopt. Gijsbert: “We zijn nu met zes huisjes, er komen nog vier huisjes bij.” Sinds maart staat er wel een stroomkast op het terrein, niet iedereen is al offgrid.Gijsbert: “Uit veiligheid voor de accu’s zijn we daar ook op aangesloten. Ik heb het zo geprogrammeerd dat de externe stroom bijschakelt als de accu’s bijna halfleeg zijn. Maar dat is tot nu toe niet nodig geweest.”

Zaterdag 19 mei organiseert Klein Huizen een open dag.

Beeld: Fleur van Munster

Warmetruiendag is voor watjes

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons