Achtergrond

Winterharde Tiny Houses

Energie is voor de meeste mensen iets dat ongelimiteerd uit de muur komt. Je hoeft er niet over na te denken en bijna niets voor te doen.  Maar wat als je off the grid woont? Bewoners van drie huisjes uit het net verschenen boek Tiny Houses: minder huis, meer leven vertellen hoe ze met energie omspringen. En hoe zij de winter, die vandaag begint, op eigen kracht tegemoet gaan.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gijsbert en Karin

Karin Prins en Gijsbert Schutten wonen met Juliëtte (3) en Berend (1) sinds juni in een zelfgebouwd tiny house. Ze wilden graag kleiner en eenvoudiger leven, dichter bij de natuur. Eerst stonden ze op een camping in Bilthoven en sinds drie weken in Nieuwegein.
Waarom wonen jullie niet alleen tiny maar ook offgrid?

Gijsbert: “Dat leek me technisch interessant en uitdagend, vanuit mijn werk als installateur. En je hebt meer mogelijkheden om ergens te staan, bent niet afhankelijk van voorzieningen. Dat maakt toestemming van de gemeente krijgen ook makkelijker.

De eerste avond met lampjes en kaarsjes is romantisch, daarna niet meer

Waar komt jullie energie vandaan?

“We hebben zonnepanelen, 12 stuks. Maar op dagen als vandaag wekken we bijna niks op. Als back-up hebben we een generator; vooral in de winter ontkom je daar eigenlijk niet aan. Als verwarming hebben we een houtkachel met een warmwatercircuit erin; hij maakt dus water warm als de kachel aan is. Dat water verwarmt binnen de lucht uit de plintverwarming weer. Het is een soort radiator die warme lucht de kamer inblaast. En we koken op losse gasflessen.”

Dus je bent nog wel afhankelijk van gas.

“Ik zou het liefst elektrisch koken, maar dat is een hele zware aansluiting. Dus stel dát je de energie ervoor hebt, dan verbruikt het heel veel vermogen.  In de winter moet je dan alsnog de generator aanzetten, en die loopt op benzine. Er zijn wel mensen die op zo’n elektrisch campingpitje koken, maar met een gezin is dat niet te doen.”

Dit wordt jullie eerste winter. Spannend?

Op de camping hadden we nog een back-up-aansluiting, nu niet meer. We hebben een petroleumkacheltje als reserve, en heel veel zaklampjes. Deze periode is het allermoeilijkst voor offgrid. Je moet goed nadenken over wat je wel en niet aan hebt staan. We hebben nu de koelkast uit. Dan kunnen we het bij grijs weer met onze accu van 4 kilowattuur opslag wel 2 weken redden. Je gaat overal bewust over nadenken. Wanneer laten we de wasmachine draaien?

Denk je dan niet aaargh waarom woon ik offgrid?

“Het heeft wel iets. Al hadden we vorige week even een momentje, met die sneeuw. We waren het weekend weggeweest en thuis waren de accu’s leeg. De eerste avond met lampjes en kaarsjes is romantisch, daarna niet meer. Maar je gaat ook in oplossingen denken: we hebben toen die generator gekocht om de accu’s te kunnen laden. Volgende week wordt het alweer langer licht. Het verschil tussen wat je opwekt bij volle zon of grijs weer is bijna factor 10. December/januari is het lastigst, daarna gaat het snel vooruit en in de zomer hebben we weer overcapaciteit. Maar het hoort er ook wel bij, dat je heel bewust met water en energie omgaat.”

Ben je anders naar energie gaan kijken?

“Je neemt het niet meer voor lief. Wat wij in Nederland gewend zijn, is ook haast wel over de top. Nu merk ik dat het veel energie kost om de hele dag je huis te verwarmen. Maar als het voorradig is, vind je dat heel normaal. Ik zou het wel mooi vinden als mensen daar iets meer bewust van zijn. Maar we willen niet mensen de maat nemen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. ”

Elke

Elke Rabé woont sinds augustus in Westbroek op het terrein van een boerderij met haar  zelfgebouwde tiny house. Inclusief outdoor klimwand (!), met op de grepen de namen van iedereen die heeft geholpen. “Ik heb aan het hele huis mijn eigen draai kunnen geven, dat vond ik het leukst aan het proces.” Ze las tien jaar geleden over tiny houses in de VS en droomde sindsdien van een huis met minder rommel en meer natuur. Ze had altijd al interesse in duurzame energie en is van huis uit duurzaam ingenieur. “Het leek me waanzinnig cool om het offgrid te bouwen.”

Voor een tiny house is het meteen iets groots als er iets niet werkt

Waar komt je energie vandaan?

“Ik heb drie glazen zonnepanelen, waar je deels doorheen kunt kijken. Een heb ik als raam in de keuken ingebouwd. En ik heb een warmwatersysteem met opslagvat en plintverwarming. Koken doe ik op flessengas. Ik zou nu helemaal offgrid moeten zijn, maar we hebben vertraging opgelopen bij het bouwen en het systeem opzetten. De waterpomp deed het bijvoorbeeld niet. Een lithium-ion-batterij hadden we uit China besteld, maar de verkeerde werd gestuurd. Toen hoorden we niks meer. De volgende, die we in Nederland bestelden, bleek lek. Ik zou dus tegen anderen willen zeggen: hou er rekening mee dat niet alles in één keer werkt. Ook als iets een kleinigheid lijkt: je bent er volledig van afhankelijk. Voor een tiny house is het meteen iets groots als er iets niet werkt. En ga het huis niet pas testen in de winter. Je moet het systeem testen, en jijzelf moet wennen. Doe het in stappen.”

Vind je het spannend, die eerste winter?

“De kou vind ik wel spannend, ik heb het snel koud. Ik heb mijn houtkachel nog niet, dus deze winter nog maar even een elektrische kachel. Dat is te heftig voor de panelen in de winter, dus ben ik nu nog aangesloten op stroom van de boerderij.”

Ben je anders naar energie gaan kijken?

“Ik was al behoorlijk zuinig van nature. Maar straks kan ik per dag met een monitoringsysteem precies zien wat mijn zonnepanelen doen, hoeveel ik opwek en verbruik. Dat wordt straks hartstikke leuk spelen. Je ziet precies wat er gebeurt als je een apparaat inschakelt. Dat geeft enorm veel inzicht.”

Elke houdt op https://www.facebook.com/MYTHELS/ bij hoe het gaat met haar tiny house.

Kjeld en Linde

Kjeld Metsemakers en Linde Hullegie wonen sinds augustus met hun tiny house op landgoed Roggebotstaete in Dronten. Op wereldreis was bij hen een kwartje gevallen. Kjeld: “In Zuid-Afrika woonden we drie maanden in een ecocentre en hadden zoiets van: hé, deze off the grid lifestyle spreekt ons wel aan. Dat wilden we nabootsen op een mooie plek in Nederland.”

Jullie wonen op een landgoed?

“Ja, ons tiny house functioneert als beheerderswoning. Er is hier geen water of elektriciteit, dus offgrid moest ook wel.  We moesten aan de gemeente duidelijk maken dat we dat niet nodig hadden, om een vergunning te krijgen.”

Ik heb net een klein windmolentje gekocht

En nu, de eerste winter, wordt dat spannend?

“Warmhouden niet, we hebben een houtkachel. Vooral spannend is of er genoeg zon zal zijn. Om je accu’s goed te houden, moeten ze regelmatig volledig opgeladen zijn. In de winter heb je daar maar kort de tijd voor, terwijl je in de zomer overcapaciteit hebt en dan weer niet terug kan leveren aan het net.”

Waar komt jullie energie verder vandaan?

“Ik heb net een klein windmolentje gekocht, die ga ik aansluiten op mijn huishoudaccu’s. Hij heeft een vermogen van 400 watt, maar dan moet het wel keihard waaien. Het duurde even voordat hij bezorgd werd en intussen waren we al een tijdje onze accu’s aan het leegtrekken, toen hebben we toch maar uit nood een aggregaatje gekocht om ze op te laden. Maar als we het molentje eerder hadden gehad, was die aggregaat misschien niet eens nodig geweest. We koken op gas, maar nu in de winter de kachel aanstaat zetten we daar meestal een pan op.  Een lekker stoofpotje kun je daar wel op laten garen.”

Ben je offgrid weleens zat?

“Nee hoor. We waren op reis gewend om om een klein gaspitje te koken, we hadden een mini-zonnepaneeltje mee en een usb-lampje, dat was onze verlichting. Wat we nu hebben, is gewoon een serieuze upgrade.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons