Op pad in het laatste oerbos van Europa, Bialowieza in Polen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In de week van 17 tot 21 oktober 2016 ging OneWorld het oerbos in. Ver aan de oostgrens van Polen ligt het laatste restje van het oerbos dat ooit heel Europa bedekte. De laatste rest van het oerbos waarin onze voorouders hun kostje bij elkaar scharrelde. Een prachtig stuk bos dat nooit in zijn geheel gekapt is geweest en waar de bomen nog op een natuurlijke wijze kriskras door elkaar staan. Waar duizendjarige eiken hun takken trots de hemel in steken en na honderden jaren op geheel natuurlijke wijze sterven en met hulp van insecten en schimmels verrotten en vermolmen.

Ook dat laatste stuk oerbos van Europa wordt nu bedreigd door een minister die van oordeel is dat dat wat niet direct van nut is tot nut gemaakt moet worden. Een Poolse minister die op slinkse wijze kleine kevers gebruikt als ultiem argument om over te gaan tot het ontbossen van dit laatste stuk Europees laagland oerwoud. Die minister creëert nu willens en wetens het laatste Europese front tussen de oorspronkelijke Europese oernatuur van het laagland en de eindeloos oprukkende beschaving en ontginning.

Redden

Natuurbeschermers en natuurwetenschappers in Polen en in Europa hebben elkaar gevonden om samen dit bos te redden en de oernatuur veilig te stellen. Door ook in Polen ingevoerde Europese wetgeving en door Polen getekende internationale verdragen vindt de minister het recht op zijn weg. De minister riskeert enorme boetes als hij de voorgenomen kap doorzet, maar als hij beboet wordt is het te laat en daarom kijkt OneWorld mee, om te laten zien dat wij als Europeanen in staat zijn niet alleen een grote bek open te trekken over oerwouden in Azië, Afrika of Zuid-Amerika maar dat we daadwerkelijk in staat zijn samen dit laatste stukje oerwoud in het Europese laagland te redden van de ondergang.

Verhalen

Drie lange artikelen verschenen er tijdens de rapportage reis die vind je hieronder.

De oernatuur van Bialowieza gaat zijn eigen gang
Een sfeerbeeld uit het laatste laagland oerwoud van Europa. Hoe belangrijk kleine kevertjes kunnen zijn voor de bescherming van de natuur. Het eerste verhaal live uit het oerwoud.
Poolse minister misleidt Europese collega’s
Minister Szyszko betoogde tegenover zijn  Europese collega’s dat de door hem genomen beslissing tot het vergroten van de kap noodzakelijk is om een keverplaag onder controle te krijgen. Maar daar zie je dat de minister die strijd al lang verloren heeft.
Vrijwillige woudwachters van het oerbos
Stichting Wild Polen zet zich in om de natuur in het unieke oerbos van Bialowieza te beschermen. Ze doen dat door feiten en informatie te verzamelen over de mogelijk illegale activiteiten van houthakkers in het gebied. Dat kan niet rekenen op veel begrip van diezelfde houthakkers.

Beeldimpressie

Voor de echte liefhebber hieronder een diapresentatie met toelichting van meer dan honderd van de honderden in het bos gemaakte foto´s:

Klik voor foto's

Vlogs

Onze redacteur ErnstJan Stroes vlogt vanaf vandaag iedere dag uit Polen

Vlog 1: Een stukje typisch oerbos

Vlog 2: Paddenstoelen weten er wel raad mee

Vlog 3: Houthakkers in het bos

Vlog 4: Waarom kappen ze nou berken?

Instagram

De afgelopen dagen heel wat filmpjes en foto’s op instagram geplaatst (ernstjanstroes) hier weer een andere selectie:

Tonderzwam

 

Een tonderzwam op een haagbeuk

 

Bovist

 

Een bovist op een rottende stam

 

Gewoon omdat het mooi isEen zonsondergang in een bos met veel diversiteit

 

Woudreus en baby boompjesHoewel gevoel voor perspectief lastig is krijg je wel een idee van een woudreus zo…

Meer lezen

Eerder schreven we ook al een serie artikelen over het oerbos van Bialowieza en alle ontwikkelingen sinds minister Szyszko van Milieu de sterk uitgebreide kapplannen bekend maakte. Hier deelde we ook verhalen uit andere media over het laatste laagland oerwoud van Europa.

_______________________________________________________

Oproep!

OneWorld is nu zelf op reportage in Bialowieza. Maar er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten aan waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, zijn wij een crowdfundingactie gestart. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. Onder de donateurs verloten we twee kaartjes voor de première van de film Les Saisons in december dit jaar. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons