Gigantische olielekkage vlakbij protesten Dakota Access Pipeline

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het lek werd ontdekt op dezelfde dag dat de Amerikaanse overheid besloot om geen toestemming te geven voor de aanleg van de controversiële pijpleiding The Dakota Access Pipeline onder de Missouri River. De rivier vormt een belangrijke waterbron voor de Standing Rock Sioux, de oorspronkelijke bewoners van het reservaat in North Dakota. De grote olielekkage maakt nu precies duidelijk waar de stam samen met activisten uit de hele wereld al die tijd tegen streed: het gevaar van oliepijpleidingen. 

De olie, volgens schattingen zo'n 176.000 gallon (= 660.000 liter), die in de Little Missouri River is gelekt, is afkomstig van een pijpleiding van Belle Fourche Pipeline Co. Inmiddels is 37.000 gallon aan olie weer uit het water verwijderd, maar volgens milieuwetenschappers kan het nog tot het voorjaar van 2017 duren voordat het gebied weer schoon is. 

Wat volgens de deskundigen en activisten misschien nog wel verontrustender is dan de verspilling, is het feit dat het detectiesysteem het heeft laten afweten. Het lek werd pas ontdekt toen de olie zich al had verspreid over een gebied van 7 kilometer. Het is bovendien niet de eerste keer dat een pijpleiding van Belle Fource lekt. Sinds 2011 zijn er al tien andere lekkages gerapporteerd.

Lees hier meer over de olielekkage in North Dakota.
Lees hier meer over de protesten tegen de Dakota Access Pipeline.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons