In winters North Dakota protesteert de Standing Rock Sioux stam

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De aanleg van de North Dakota Access Pipeline is al maanden het middelpunt van verzet. De leiding kruist land van oorspronkelijke bewoners waar zich een waterreservaat bevindt dat hen, en vele andere Amerikanen, van water voorziet. Verontreiniging ligt op de loer, maar de kwestie gaat terug op een groter verhaal, namelijk de eeuwenlange marginalisering van de oorspronkelijke bewoners.

Sinds de laatste berichtgeving op OneWorld is de sfeer enkel grimmiger geworden rondom de protesten.  Zo meldt de Amerikaanse techsite Recode dat er een tweede ban op droneverkeer is gelegd. Alleen drones die namens de Amerikaanse wethandhaving dienen zouden mogen vliegen. Journalisten die van te voren werden goedgekeurd mochten wel drone opnames maken. De steun voor de inheemse stam vindt meer draagkracht nu een groep veteranen zich bij de protesten heeft aangesloten om een menselijk schild te vormen. De New York Times spreekt over 2.000 veteranen die de protestbeweging komen ondersteunen. 

 

Ook Nederland heeft olie aan de handen

De totstandkoming en impact van de olieleiding is niet alleen beperkt tot de Verenigde Staten. De Eerlijke Bankwijzer maakte deze week bekend dat twee Nederlandse banken, ING en ABN AMRO, investeringen hebben gedaan in de pijpleiding. De wijzer roept de banken op om te stoppen met de financiering van de aanleg. “ING Bank investeerde 248 miljoen dollar in de pijpleiding zelf. Daarnaast financiert ABN AMRO een bedrijf uit de bedrijvengroep die de Dakota oliepijpleiding wil aanleggen, met 45 miljoen dollar,” schrijft de Eerlijke Bankenwijzer. Als reactie op de belangen van de banken, publiceerde de NGO Bank Track een open brief aan alle betrokken banken om de verstrekte leningen aan de North Dakotoa Access Pipeline terug te trekken. De brief is ondertekend door meer dan 500 internationale organisaties. 

[[{“fid”:”52785″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Sub zero water-canons/ rubber bullets/ tear gas at Standing Rock”,”class”:”file-file-styles-artikel-halve-breedte media-element”}}]]

Ontruiming 

Deze week maakte het Army Corps of Engineers bekend dat het kamp op 5 december zal worden ontruimd. Het hoofd van de Standing Rock-Sioux stam, Dave Archambault II, reageerde op het besluit door te zeggen dat het, ondanks het droevige nieuws, geen verassing is gezien de behandeling van de laatste 500 jaar. Wel zal het Corps een “free speech zone” creëren waar men vredig kan protesteren, melden verschillende media. The Boston Globe stelt dat dit ultimatum een deadline voor een confrontatie zet, en een die mogelijk niet goed kan eindigen. Vanuit verschillende kampen wordt Obama gevraagd om de protesten te beëindigen, onder andere muzikant Neil Young heeft zich uitgesproken tegen de agressie.

Vooral online, via social media, is er veel aandacht voor het verzet, zowel vanuit mensenrechten als vanuit milieu-bewegingen. De schokkende beelden van de politie die protestanten in ijzig weer te lijf gaan met waterkannonen, hebben voor veel verontwaardiging gezorgd. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty houden de situatie nauwlettend in de gaten. President Obama heeft sinds begin november niet meer publiek iets over de zaak gezegd. The New York Times meldde dat Obama in een interview vertelde dat hij de zaak zou laten uitrollen over de komende weken. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons