Geen vergunning voor oliepijpleiding door reservaat North Dakota

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Maandenlang protesteerden de leden van de Standing Rock Sioux Tribe en milieuactivisten uit de hele wereld tegen de komst van de pijpleiding die olie van North Dakota naar Illinois moet leiden. De 1900 kilometer lange leiding zou onder een belangrijke waterbron doorgaan en bovendien een voor de stam heilig gebied doorkruisen. De protesten waren de grootste van een inheemse groep in de VS sinds 1970 en kregen massale steun op zowel sociale media als van duizenden mensen die naar het reservaat trokken om zich bij de menigte aan te sluiten.

In Nederland richten de protestgeluiden zich met name op de ING en ABN Amro. ING heeft met een investering van 248 miljoen dollar een belangrijk aandeel in het in totaal 3,8 miljard dollar kostende project. De bank heeft 248 miljoen dollar geïnvesteerd in het totaal 3,8 miljard dollar kostende project. ABN Amro heeft weliswaar geen directe financiering verstrekt voor de aanleg, maar is er door een algemene financiering van 45 miljoen dollar aan het moederbedrijf (ETE) van de projecteigenaar (ETP) wel aan verbonden. 

Onder andere facebookgroepen, petities en de eerlijke bankwijzer roepen beide banken op onmiddellijk te stoppen met de financiering. De ING en ABN Amro hebben vooralsnog niet aangegeven zich terug te trekken uit de Dakota Access Pipeline.  

Niet te vroeg juichen

Het besluit van de Amerikaanse overheid werd gisteren met groot gejuich ontvangen. ‘Onze gebeden zijn gehoord’, klonk het in de emotionele menigte in North Dakota. Toch weten de activisten dat ze zeker niet te vroeg moeten juichen. Het grote gevaar dat op de loer ligt: Donald Trump. De aankomende president van de Verenigde Staten heeft al laten weten dat de pijpleiding hoe dan ook door het oorspronkelijk aangewezen gebied komt. Trump is persoonlijk aandeelhouder van ETP en het bedrijf steunde zijn campagne openlijk. 

De activisten hebben al aangekondigd door te gaan met het beschermen van hun water en de grond van hun voorouders. Met de strenge winter op komst keren veel demonstranten nu huiswaarts om hun tenten in te ruilen voor warmere onderkomens. De steun uit de hele wereld heeft hen in ieder geval extra gesterkt in hun strijd en was volgens stamleden hartverwarmend. De dankbaarheid is dan ook groot: 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons