Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Olave Nduwanje is een belangrijke stem in het anti-racismedebat. Ze is schrijfster, politica, juriste, feministe, publicist en een van de auteurs van ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen, een verhalenbundel geschreven door mensen die het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten.

In deze aflevering van #OlaveExplains legt Nduwanje uit wat het met iemand doet om ‘gemisgenderd’ te worden, oftewel als je aangesproken wordt met het verkeerde persoonlijk voornaamwoord. Dit kan bij trans personen veel pijn en trauma veroorzaken ‘omdat mensen weigeren je te zien zoals jij gezien wilt worden’.

Anderen corrigeren als ze de mist in gaan is volgens Nudwanje ook belangrijk omdat het hun de kans geeft om te groeien, te leren en respectvollere mensen te worden. Daarom corrigeert Nduwanje het liefst zo vaak mogelijk. Helaas kan dat niet altijd, zegt ze. Je moet bijvoorbeeld altijd letten op je eigen veiligheid en die van anderen. Is een trans vriend die gemisgenderd wordt in deze groep bijvoorbeeld al ‘uit de kast’, of nog niet? Een belangrijke regel daarbij is: ‘Je wilt iemand, die zelf nog niet voor hun identiteit uitkomt, niet outen.’

Bekijk hier de explainer:

Olave Nduwanje is geboren in Burundi en identificeert zich als non-binair en transfemme. In #OlaveExplains legt zij maatschappelijke thema’s uit. Zo bespreekt ze de betekenis van het woord queer, dekoloniseren en institutioneel racisme. Kijkers kunnen op haar video’s reageren met suggesties voor andere thema’s.

Schermafbeelding 2019-12-12 om 13.47.10

Ben jij een racist? #OlaveExplains

In een systeem dat racistisch is, zijn we dat zelf in zekere mate allemaal ook.

menah olave

Wie bepaalt wie zich vrouw mag noemen?

Non-binaire trans femme Olave Nduwanje vindt nadruk op biologische kenmerken gevaarlijk.

Birk1

Over de auteur

Redactiestagiair

Birk Heijkants (1997) studeert Journalistiek in Utrecht. Hij schrijft graag over een duurzame en eerlijke voedselketen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief