In Sierra Leone sterven veel vrouwen aan zwangerschaps- en geboortecomplicaties. Per 100.000 geboortes komen er 1.360 moeders te overlijden. Dit getal ligt aanzienlijk hoger dan dat van Sub-Sahara-Afrika, met 546 moedersterftegevallen, en rijst ver boven het Europese moedersterftegetal van 16.

De gezondheidszorg in Sierra Leone heeft veel te verduren gehad tijdens de lange burgeroorlog van 1991 tot 2002, en is opnieuw opgeschrikt door de desastreuze Ebola-uitbraak in 2014. Bonthe, een wijk ten zuiden van Sierra Leone, is één van de armste wijken van het land. Er is geen elektriciteit en er zijn geen wegen. Vervoer en handel vinden over en langs de rivier plaats, die uitmondt in de Golf van Guinee. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis bevindt zich op een eiland, waardoor het uren duurt voordat een zwangere vrouw daar terecht kan. Hierdoor zijn de levens van zowel vrouw als kind in gevaar.

Flaviour Nhawu (34) is zorgverlener en zet zich in voor een betere toekomst voor (aanstaande) moeders in Bonthe. Met een team van vrijwilligers en dokters van ngo Cuamm werkt ze aan een verbeterd systeem voor vervoer bij noodgevallen, waardoor in een jaar tijd de moedersterfte in Bonthe is gehalveerd.

Bron: youtu.be
infografiek

Deze video is het eerste deel van multimediaproject Crossing the River, door journaliste Emanuela Zuccalà. Het project is gefinancierd door het Innovation in Development Reporting Grant Program van het European Journalism Centre, in samenwerking met Doctors with Africa-Cuamm en Intersos.

Fotografie en second camera: Valeria Scrilatti
Post-productie: Nicola Romano/Map Studio
Geluidstechnicus: Patrizio Parisi
Productieassistent: Valeria De Berardinis
Muziek door Kevin MacLeod, onder licentie van Creative Commons, Attribution 3.0.
Gecureerd door Zona.

beeld-nigeria

Moedersterfte in Nigeria

Deel twee van de documentairereeks 'Crossing the River': moedersterfte in Nigeria.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Emanuela

Over de auteur

Emanuela is journalist, schrijver en filmmaker gespecialiseerd in vrouwen- en mensenrechten.
Bezoek auteurspagina
bewlg3-020278

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief