Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Van alle wol komt de helft uit Australië en Nieuw-Zeeland. Daarvan gaat een groot deel op aan kleding en tapijten. Van de rest wordt onder andere breiwol gemaakt. Die wordt niet heel diervriendelijk geproduceerd, stelt de internationale dierenwelzijnsorganisatie PETA.

Een gemiddeld schaap op een Australische boerderij wordt tussen de vijf en zes jaar oud, terwijl een schaap gemakkelijk vijftien jaar kan worden. Lammetjes gaan er volgens PETA vaak al binnen acht weken dood, want de boeren hebben zoveel schapen dat zij de kleintjes nauwelijks in de gaten kunnen houden.

Bekijk hier van welke dieren de verschillende soorten wol komen en hoe deze van vacht tot trui wordt gemaakt.

Bron: www.youtube.com

Wit is gewild

Ook in Peru, waar alpacawol vandaan komt, worden dieren vaak slecht behandeld, volgens kledingmerk Talii, dat kleding van deze wol verkoopt. Het bedrijf koopt in bij Peruaanse families die hun dieren goed behandelen.

Diervriendelijk

Kledingmerken als Hugo Boss, Adidas, Perry Ellis en H&M zeggen geen wol van mishandelde schapen te verwerken. En de regering van Nieuw-Zeeland heeft de verminking van schapen naar eigen zeggen volledig uitgebannen. De andere kant van de medaille is dat diervriendelijker geproduceerde wol soms nog wel onder slechte condities wordt verwerkt. Naar die omstandigheden in de verschillende sectoren van de wolindustrie is voor zover bekend nog geen onderzoek gedaan.

Handwerk

Is alle ‘goede’ wol wel zo goed als wordt beweerd? Er zijn weinig fairtradewolmerken die een keurmerk hebben en kunnen bewijzen dat ze echt eerlijk zijn. Ook Eveline Buijnk ondervond hoe lastig het is om gegarandeerde fairtradewol te vinden, toen ze haar online wolwinkel TRIKOO lanceerde. “Toen ik in 2008 begon, heb ik lang moeten zoeken om producenten van fair trade en biologische garens te vinden”, vertelt ze. “Ik zie wel dat het aanbod groeit, maar als er producenten bijkomen, gaat het meestal om kleine initiatieven waar veel handwerk bij komt kijken. Als de productie kleinschalig en arbeidsintensief is, wordt de prijs van het eindproduct uiteraard hoger.”

IMG_8467

‘Ban op Mohair-wol is kortzichtig en schadelijk’

Bedrijven maken goede sier zonder dierenwelzijn of arbeidsrechten voorop te stellen.

YmgzkPe4_400x400

Over de auteur

Inge Beekmans is een Nederlandse freelance journalist. Ze werkt op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek en voor Safon, een …
Bezoek auteurspagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Over de auteur

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Bezoek auteurspagina
TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief