Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Seksueel geweld is overal in Nederland. Een op de drie vrouwen en een op de dertien mannen heeft het wel eens meegemaakt. Voor ‘niet-fysieke seksuele grensoverschrijding’ liggen de cijfers nog hoger: bij vrouwen de helft en bij mannen bijna een derde.

02 cijfers algemeen

Meestal is de dader een bekende van het slachtoffer: een familielid, vriend, partner – of collega. Het College voor de Rechten van de Mens liet dit jaar onderzoek doen naar seksuele intimidatie op de werkvloer. Conclusie: zo’n 16 procent van de Nederlandse werknemers heeft daar last van (gehad).

03 werkvloer

Toch maken werknemers zelden melding van seksuele intimidatie. Dat komt vooral doordat mensen vaak denken dat hun situatie niet ernstig genoeg is.

04a het hoort erbij

Hoe weet je of je seksueel geïntimideerd bent of wordt? Waar ligt de grens tussen een collegiaal grapje en een onprettige of zelfs onveilige situatie? Tussen een aardig compliment en een ongepaste versierpoging?

04b leuke trui

De basisregel: bij de vraag of iets seksuele intimidatie is, is de ervaring van het slachtoffer leidend. Dat betekent dat er sprake is van seksuele intimidatie als het slachtoffer het gedrag als ongewenst ervaart.

05 niet oke – nee

Dat kan allemaal best ingewikkeld zijn. Wat de één een onschuldige flirt vindt, gaat voor de ander te ver. En op veel werkplekken is grensoverschrijdend gedrag totaal genormaliseerd.

06 smoesjes

Maar laten we dit vooropstellen: seksuele intimidatie op de werkvloer is wettelijk verboden. Dit is de definitie die daarbij wordt gebruikt:

07 definitie

Hoe ziet dat er in de praktijk dan uit?

We onderscheiden drie vormen van seksuele intimidatie:

08 drie soorten

(deze vormen kunnen natuurlijk ook samen gaan)

Om wat meer duidelijkheid te scheppen volgen hier enkele concrete voorbeelden. Er kan sprake zijn van seksuele intimidatie op het werk wanneer jij of je collega te maken krijgt met

• opmerkingen, roddels, grapjes die te maken hebben met seksualiteit en intimiteit;

09 roddelen

• opmerkingen over uiterlijk en kleding;

10 opmerkingen uiterlijk

• opmerkingen over tv en films waarin seks voorkomt;

11 tv-serie

• opvallend veel contact zoeken via WhatsApp, sms, chat of andere social media;

12 veel contact zoeken

• staren/gluren;

13 staren gluren

• de weg versperren of te dicht bij iemand komen;

14 weg versperren

• om seksuele gunsten vragen, of druk uitoefenen op basis van positie, persoonskenmerken of macht om seksueel ongewenst gedrag te tolereren of erin mee te gaan;

15 om gunsten vragen

• onnodig lijfelijk contact;

16 onnodig lijfelijk contact

• aanranding/verkrachting. Hierbij is er niet alleen sprake van intimidatie, maar ook van een zedendelict (een misdrijf dus, waarvoor je de politie kunt inschakelen).

17 aanranding

Al deze vormen van gedrag kunnen door slachtoffers als heel heftig en bedreigend worden ervaren en de aard van de intimidatie staat los van de ernst ervan: een rotopmerking is niet per se ‘minder erg’ dan een slobberzoen.

Misschien vond je de aandacht in eerste instantie best leuk. Misschien heb je terug geflirt, ook een grap gemaakt. Dan kun je denken dat je het gedrag zelf hebt uitgelokt. Maar dat is niet hoe het werkt.

19a flirt
19b klap

Er is sprake van seksuele intimidatie als jij het gevoel hebt dat jouw grens overschreden wordt, ongeacht wat daaraan voorafging.
Je werkgever is verplicht om er alles aan te doen om seksuele intimidatie te voorkomen, en om actie te ondernemen als het tóch gebeurt. Je kunt je ervaring(en) bijvoorbeeld melden bij een vertrouwenspersoon, leidinggevende of bedrijfsarts. Helaas toont onderzoek ook aan dat maar weinig mensen dat doen.

18 gedachten – hij bedoelde het vast niet zo

Daarbij spelen allerlei angsten en aannames een rol.

20 gedachten – ze geloven me nooit
21 gedachten – straks word ik ontslagen

En zelfs de experts geven toe dat de weg lang en moeizaam kan zijn.

22 gedachte – is dat het waard
Sofie2 (1)

Wat als sekswerkers ook niet meer op internet welkom zijn?

“Solliciteren bij een pornostudio zou ik niet snel doen, maar jezelf filmen kan iedereen.”

image0

Hoopvolle toekomstfictie: ‘Wendingen’

Fictie kan de wereld niet redden, maar ons wel verplaatsen in het leven van een ander.

barends portret

Over de auteur

Merel Barends werkt als illustrator, stripmaker en beeldjournalist. Haar beeldverhalen verschenen in o.a. Vrij Nederland, AD Magazine en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief