Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Journalist en fotograaf Tatjana Almuli (28) kampt al haar hele leven met overgewicht. Ze schreef er Knap voor een dik meisje (2019) over, een boek ‘over het gewicht van gewicht’. Almuli heeft niet alleen een gendefect dat haar verzadigingshormoon, hongergevoel en stofwisseling in de war gooit, maar kampt daarbij ook met een eetstoornis.

Dat ze dikker was dan haar leeftijdsgenoten – en dat haar omgeving dat niet oké vond – had Almuli al op jonge leeftijd door. Ze had er alles voor over om af te vallen; wist zeker dat dat haar gelukkiger zou maken en haar leven leuker, makkelijker en fijner. Ze ging van specialist naar specialist en probeerde zo’n beetje elk dieet uit. En altijd was de boodschap: je eet te veel, je beweegt te weinig. Achterliggende oorzaken kwamen nooit ter sprake.

Pas op haar 25e werd Almuli’s gendefect ontdekt. Ze is nu minder gefixeerd op afvallen, maar vindt het soms nog steeds moeilijk om haar aanleg en eetstoornissen serieus te nemen. Mensen hebben het idee dat alleen dunne mensen eetstoornissen kunnen hebben, vertelt ze in deze eerste aflevering van de Dikke Onzin-podcast. “Bij dikke mensen is het hun eigen schuld, die eten gewoon te veel. Daar zit veel onbegrip achter, maar ook veel onwetendheid.”

De makers van de Dikke Onzin-podcast, Kitty Munnichs en Sam van Eijk, weten dat dik-zijn niet zomaar een kwestie is van ‘te veel eten, te weinig bewegen’. In hun studio delen in vier afleveringen vier dikke vrouwen hun verhaal. De wens van de makers? Het doorbreken van stigma’s rondom dik-zijn. Want dikke mensen kunnen óók gezond, lang en bovenal gelukkig leven.

Het project kwam tot stand in samenwerking met Centrum Gezond Gewicht en Dikke Vinger.

thumbnail_podcastlogoscherp

Over de auteur

Dikke Onzin is het resultaat van een onderzoeks- en ontwerpproject door Sam van Eijk over gewichtgerelateerde stigmatisering in relaties. …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief