Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Funda Müjde schreef lange tijd columns voor De Telegraaf en werd als actrice vaak uitgenodigd in talkshows. In de vijfde aflevering van Bonte Was Podcast vertelt ze hoe ze vroeger vooral als ‘Turkse actrice’ werd aangekondigd en hoe dat ineens veranderde toen ze in een rolstoel terechtkwam.

Funda kan inmiddels vele labels kwijt op haar diversiteitsvisitekaartje: “Vrouw, een vrouw van middelbare leeftijd, een Turkse, gehandicapt en daarbinnen meerdere etiketten!” Maar het liefst zou ze op haar visitekaartje de woorden cabaretière, schrijfster, theatermaker, opiniemaker, dagvoorzitter en presentatrice zetten. Funda gelooft dat het om haar inhoudelijke boodschap gaat, niet om de hokjes waarin mensen elkaar willen plaatsen.

Bron: anchor.fm

In eerdere afleveringen van Bonte Was Podcast kwamen religie, kleur, afkomst, etniciteit en ‘de regio’ aan bod. Ditmaal spreken Zoë en One’sy met Funda over de blinde vlekken bij mainstream media als het gaat over beperking.

Blinde vlekkenkwartet

Bonte-Was-Podcast-met-Funda-Müjde
Achter de schermen: Atta, One’sy, Zoë en Funda Müjde. Beeld door: Vinny Tailor

In de vorige aflevering van Bonte Was Podcast kregen de Volkskrant en het programma Zondag met Lubach het Bonte Was Podcast T-shirt, omdat zij regelmatig hun nieuws ophalen of spreken over plekken die niet Randstad gebonden zijn. De NOS kreeg het wasmiddel om hun blinde vlekken ten aanzien van ‘de regio’ weg te wassen, mede naar aanleiding van hun ellenlange uitzending over de Noord/Zuidlijn.

Benieuwd aan wie het podcast team het T-shirt uitreikt en aan wie het wasmiddel? Zowel Funda, One’sy als Zoë delen hun voorbeelden van blinde vlekken in de media als het gaat over beperking. Ditmaal zijn de kanshebbers: de gehele Nederlandse Publieke Omroep, het kanaal NPO1 en de KRO-NCRV. Dus mis de podcast niet.

Column Atta de Tolk

Woordkunstenaar Atta de Tolk, die tijdens het gesprek meeluistert en meeschrijft, vat tot slot het hele gesprek nog een keer samen.

Dit artikel verscheen eerder op Nieuwwij.nl. 

Bron: youtu.be
Karin-Sitalsing

Podcast: ‘Amsterdam is ook gewoon een regio!’

Journalist Karin Sitalsing bespreekt de focus van media op de Randstad.

Rasit-Elibol-comp-c-Bob-Bronshoff

‘Als Turks-Nederlandse journalist kun je het nooit goed doen’

In de Bonte Was Podcast spreekt Rasit Elibol over discriminatie, diversiteit en racisme.

Nicole-Terborg-comp-c-Rob-Kluitenberg

Bonte Was Podcast #2: Nicole Terborg

In deze Bonte Was Podcast spreekt Nicole Terborg over kleur en afkomst in de media.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief