Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de studio van Baaaz Podcast zijn Annelies Moors, hoogleraar hedendaagse moslimsamenlevingen, en Ibtissam Abaaziz, mede-oprichter van meldpunt Meld Islamofobie, aangeschoven. “Het ‘boerkaverbod’ is symboolpolitiek”, zegt Moors. “Het is een oplossing voor een niet-bestaand probleem.”

Moors probeert antwoord te geven op de vraag hoe het tot een ‘boerkaverbod’ heeft kunnen komen. Ze bespreekt het proces vanaf het moment dat het idee voor het eerst ter sprake kwam tot de daadwerkelijke ingangsdatum en het AD-artikel dat stelde dat burgers tot arrest mogen overgaan als zij een nikabdraagster tegenkomen.

Volgens Abaaziz gebruiken mensen de nieuwe wet om de grenzen te toetsen aan mishandeling van vrouwen met een nikab. “De wet voedt bepaalde sentimenten.” Ze ziet de eerste meldingen van illegitieme verzoeken aan nikabdraagsters al binnenkomen.“Begin augustus werd een vrouw in een openluchtspeeltuin verzocht het terrein te verlaten, terwijl de wet daar helemaal niet geldt.”

 

Baaaz is een podcast van Fouzia Outmany, Jamila Faloun en Nora Ledrhem over maatschappelijke issues die onderbelicht blijven. De makers van Baaaz zijn continu verbaasd over de wijze waarop media verslag doen – vandaar de naam Baaaz’: een verbazingskreet in het Marokkaans. In het Nederlands refereert het aan het woord ‘baas’, omdat de makers baas zijn over hun eigen spreekbuis en eigenaarschap claimen over hun eigen verhalen.

Djumanah

Nikabdraagsters voelen zich nu nóg onveiliger

Dit kun en mag je doen om te helpen

DSC_1268

‘Wij kiezen vanuit vrijheid voor een nikab’

Twee nikabdraagsters over het ‘boerkaverbod’.

avatars-000655968575-q6jzbm-original

Over de auteur

Baaaz is een podcast van Fouzia Outmany, Jamila Faloun en Nora Ledrhem over maatschappelijke issues die onderbelicht blijven. De makers van …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief