Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

‘Honderden Utrecht-supporters nemen op indrukwekkende manier afscheid van Jacky Vermeulen (22)’, schreef het AD op 1 juni, de dag dat ook duizenden antiracismedemonstranten op de Dam samenkwamen. Een dag later: ‘Massabijeenkomst wekt ergernis bij kenners en politici: ‘Klap in het gezicht van zorgverleners’’.

Bij het afscheid van Jacky Vermeulen staan mensen heel dicht bij elkaar, bij de ‘massabijeenkomst’ op de Dam veel minder

Een typisch geval van framing, zegt Zoë Papaikonomou tegen haar gesprekspartner One’sy Muller in deze nieuwe aflevering van de Bonte Was Podcast. “Op de foto bij het afscheid van Jacky Vermeulen staan mensen heel dicht bij elkaar, bij de ‘massabijeenkomst’ op de Dam veel minder. En dan dat woord: ‘massabijeenkomst’.”

Met de juiste – of verkeerde – woorden en beelden kan dus een heel andere situatie worden geschetst. “Ik vind het helemaal niet erg dat de uitvaart van Jacky als ‘indrukwekkend’ wordt omschreven”, zegt Papaikonomou, “maar het is wel opvallend dat die ándere bijeenkomst opeens zo wordt weggezet. Je zou dit in elk journalistiek college kunnen gebruiken.”

Deze podcast verscheen eerder op NieuwWij.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief